Bogatii Frantei se ofera sa contribuie la reducerea deficitului bugetar

Marti, 23 August 2011, ora 17:27
1240 citiri
Bogatii Frantei se ofera sa contribuie la reducerea deficitului bugetar

Sefii unor mari companii franceze vor sa adopte modelul unei initiative americane, prin care persoanele "cele mai favorizate" vor acorda "contributii speciale" in scopul reducerii deficitului bugetar al Frantei, conform Mediafax.

"Suntem constienti ca am beneficiat din plin de modelul francez si de un mediu european de care suntem atasati si vrem de contribuim la pastrarea acestora", se arata intr-un apel publicat marti de cei 16 semnatari pe site-ul Le Nouvel Observateur.

Ei au aratat ca intr-un moment in care guvernul cere tuturor un efort de solidaritate se simt datori sa contribuie.

Printre semnatari se afla Jean-Paul Agon, directorul general al grupului de cosmetice L'Oreal, Denis Hennequin, seful grupului hotelier Accor, Maurice Levy, de la Publicis, Christophe de Margerie, seful grupului petrolier Total, si Frederic Oudea, directorul general al bancii Societe Generale.

Scrisoarea a fost semnata si de Stephane Richard, directorul general al grupului de telecomunicatii Orange, Jean-Cyril Spinetta, presedintele Air France-KLM, Claude Perdriel, presedintele consiliului de supraveghere al Nouvel Obser si de miliardara Liliane Bettencourt, actionara a L'Oreal.

Ei precizeaza ca aceasta contributie ar trebui sa fie calculata "in proportii rezonabile", pentru a se evita efectele economice nedorite, precum retragerile de capital din tara si cresterea evaziunii fiscale.

Masura nu ar fi o solutie in sine ci s-ar inscrie intr-un efort mai larg de reforme privind cheltuielile si veniturile, potrivit scrisorii.

Maurice Levy, care dispune de o avere semnificativa obtinuta in domeniul publicitatii, este si presedinte al Asociatiei companiilor private. El este primul care s-a declarat in favoarea "unei contributii exceptionale" a persoanelor cu venituri ridicate.

Apelul sau este similar cu cel al miliardarului american Warren Buffett, care la jumatatea lunii august a propus celor mai bogati prieteni ai sai "sa isi bage mainile in buzunare" pentru a contribui la reducerea datoriilor astronomice ale Statelor Unite.

Alti sefi de companii, precum presedintele bancii BNP Paribas, Michel Pebereau, nu au vrut sa semneze scrisoarea dar nu s-au declarat impotriva unui efort fiscal suplimentar, a precizat publicatia Nouvel Observateur.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit, #deficit bugetar, #cei mai bogati oameni, #criza, #criza franta , #stiri BNP-Paribas