BNP Paribas vrea sa ramburseze ajutoarele primite de la stat inainte de iunie 2010

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 16:27
1456 citiri
BNP Paribas vrea sa ramburseze ajutoarele primite de la stat inainte de iunie 2010

Banca franceza BNP Paribas vrea sa inceapa sa ramburseze ajutoarele de stat primite in cadrul programului de salvare a sistemului bancar, inainte ca nivelul costului imprumutului sa devina prea ridicat, relateaza Les Echos, citat de NewsIn.

Astfel, cea mai mare banca franceza prevede rambursarea anticipata a unui pachet de 5,1 miliarde euro, ce a fost imprumutat de guvernul francez pentru a face fata crizei. BNP Paribas vrea sa inceapa rambursarea in lunile urmatoare si, in orice caz, inainte de vara anului viitor.

"Capitalul statului francez nu este ieftin. Nu exista niciun stimulent pentru a grabi rambursarea inainte de iunie 2010", a explicat Baudouin Prot, directorul general al bancii, intr-un interviu pentru Financial Times. "Insa dupa aceasta perioada va deveni mai scump. Vrem cu adevarat sa incepem sa rambursam mai repede", a adaugat acesta.

Incepand din iunie 2010, dupa fiecare scadenta, dobanda va creste cu mai multe puncte. Ministerul Economiei a acordat fonduri publice in valoare de 2,55 miliarde euro bancii afectate de criza. In luna august a anului trecut, BNP Paribas a anuntat pentru al doilea trimestru un profit net in urcare cu 6,6%, la 1,6 miliarde euro.

BNP Paribas ar putea deveni astfel prima banca franceza ce incepe sa iasa din programul de ajutoare de stat, Aceasta actiune a fost deja demarata de mai multe banci din Statele Unite: Goldman Sachs, JPMorgan Chase si Morgan Stanley au inapoiat ajutoare de 68 miliarde dolari, primite in toamna anului 2008. 

#imprumut, # capital, # economie, # profit , #stiri BNP-Paribas