Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile franceze accepta sistemul bonus-malus, pe care Sarkozy vrea sa-l promoveze in G20

Bancile franceze accepta sistemul bonus-malus, pe care Sarkozy vrea sa-l promoveze in G20

Bancile franceze s-au angajat sa adopte un sistem de bonus-malus, care presupune penalizarea traderilor ce provoaca pierderi, in conditiile in care Nicolas Sarkozy vrea ca acest sistem sa stea la baza unei initiative a Frantei la reuniunea G20 de la Pittsburgh, din septembrie, precizeaza NewsIn.

Astfel, bancile franceze s-au angajat "la o intarire a guvernantei, a transparentei" si la "introducerea unui sistem de bonus-malus", astfel incat salariatii sa fie asociati nu doar la profit, ci si la pierderile suferite de bancile la care lucreaza, a declarat marti presedintele Federatiei Bancare Franceze, Baudouin Prot, la finalul unei reuniuni cu Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

Anterior, in fata bancherilor reuniti la Palatul Elysee pentru a saptea oara in ultimul an, Sarkozy a declarat ca vrea "mai multa transparenta, mai mult control, mai multa responsabilitate", adaugand ca doreste ca "actiunile iresponsabile sa poata fi sanctionate".


Seful asociatiei bancherilor a precizat ca, de acum, autoritatile de supraveghere si bancile vor fi informate asupra valorii si metodei de calcul a remuneratiilor variabile ale traderilor, primele vizate de sistemul de bonus-malus.


Totusi, Baudouin Prot a subliniat ca introducerea acestei reglementari intr-o singura tara este dificila, bancile franceze temandu-se ca o initiativa izolata a Frantei le va penaliza in fata concurentei straine.


Autoritatile de reglementare din Germania si Franta au avut si ele in vedere introducerea unui sistem "malus", care sa-i oblige pe salariati sa ramburseze bonusurile incasate daca operatiunile pe care le-au derulat au generat pierderi.


Nicolas Sarkozy nu si-a ascuns, insa, ambitia de a prezenta la summit-ul G20 de la Pittsburgh, din 24-25 septembrie, sistemul adoptat de bancile franceze sub forma unei initiative a Frantei in materie de reglementare financiara internationala.


Subiectul bonusurilor incasate de traderii bancilor a reintrat, de altfel, in actualitate in Franta la inceputul lui august, cand presa a relatat ca cea mai mare banca franceza, BNP Paribas, care a primit ajutoare de stat de 5,1 miliarde euro, a prevazut un buget de 1 miliard de euro pentru bonusuri acordate personalului.


In martie, o alta banca franceza, Natixis, a acordat traderilor sai bonusuri in valoare de 70 milioane euro. Or, Sarkozy a avertizat ca nu vrea sa existe vreo suspiciune in legatura cu utilizarea fondurilor publice si a subliniat ca statul a ajutat bancile "pentru ca acestea sa sustina firmele si sa dea imprumuturi persoanelor fizice, nu ca sa faca speculatii".


BNP Paribas a indicat ca a inteles mesajul, anuntand ca va reduce cu 50%, la 500 milioane euro, suma prevazuta initial pentru bonusuri, potrivit publicatiei Les Echos.
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1319 ori