Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile din UE rezista la pierderi de maxim 400 mld euro

Bancile din UE rezista la pierderi de maxim 400 mld euro

Cele mai mari 22 de banci din Uniunea Europeana (UE) pot supravietui unor pierderi de pana la 400 de miliarde de euro inregistrate in acest an si in 2010, daca economia regiunii se deterioreaza mai mult decat s-a anticipat, potrivit Wall Street Journal.

Astfel, o serie de teste de stres efectuate de ministerele de Finante si bancile centrale din mai multe state UE arata ca cele mai mari banci europene au suficient capital pentru a face fata unei deteriorari macroeconomice severe. Autoritatile care au efectuat analizele nu au furnizat numele celor 22 de banci testate, transmite Mediafax.

Pierderile celor 22 de banci analizate in Europa, reprezentand 60% din activele bancare din UE, au fost calculate avand in vedere o scadere economica de 5,2% in 2009 si de 2,7% in 2010. Cele mai recente estimari ale autoritatilor europene mizeaza pe o contractie economica de 4% in acest an si un avans de 0,4% in 2010.

"Rezistenta sectorului bancar reflecta cresterile recente la nivelul veniturilor estimate si sprijinul semnificativ asigurat de sectorul public institutiilor bancare", se arata intr-un comunicat al ministerelor de Finante din UE.

In comparatie, testele de stres efectuate in SUA, ale caror rezultate au fost anuntate in mai, au evidentiat ca zece din cele mai mari banci locale au nevoie de capital suplimentar de 74,6 miliarde de dolari. Aceste teste au indicat si necesarul de capital al fiecarei banci in parte.

Trei mari banci europene au anuntat in aceasta saptamana ca intentioneaza sa apeleze la pietele financiare pentru a-si majora capitalul.

Astfel, BNP Paribas, cea mai mare institutie de credit din Franta, vrea sa lanseze o emisiune de drepturi de 4,3 miliarde de euro pe care o va folosi, alaturi de alte fonduri, pentru a rambursa ajutorul de 5,1 miliarde de euro primit de la stat.

Doua institutii de credit italiene, UniCredit si Intesa Sanpaolo, au prezentat, de asemenea, planuri de strangere de capital, dupa ce au respins ajutorul propus de guvern.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1087 ori