Actiunile europene, la minimul ultimilor 26 de ani

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 16:43
1370 citiri
Actiunile europene, la minimul ultimilor 26 de ani

Actiunile marilor companii europene au atins luni minimul ultimelor 26 de luni, iar de la inceputul anului au scazut cu peste 20%, trase in jos de titlurile bancare, din cauza temerilor investitorilor ca Grecia va intra in incapacitate de plata (default), transmite Mediafax.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scazut cu 2,6%.

Indicele mondial MSCI a pierdut 1,4% si se indreapta spre un declin de 20% de la nivelul maxim atins in acest an.

Investitorii evalueaza bancile europene la niveluri nemaiintalnite decat dupa prabusirea Lehman Brothers, din cauza escaladarii temerilor privind defaultul Greciei si extinderea crizei datoriilor in zona euro.

Indicele bancar european al Bloomberg, care include 46 de companii financiare, arata ca acestea sunt tranzactionate la 0,56 ori valoarea contabila, cel mai redus nivel dupa cel atins in martie 2009, dupa falimentul Lehman. Faptul semnaleaza ca investitorii estimeaza activele nete ale acestor companii sub nivelul evaluat de acestea.

Aceste evaluari reflecta impactul unui posibil default al unui stat asupra unora dintre banci, potrivit analistilor de la Barclays Capital.

Indicele bancar pentru Europa calculat de Bloomberg a scazut luni cu 4,1%, la minimul ultimilor doi ani si jumatate, iar de la inceputul acestui an a pierdut 37%. 

Acest indice a fost influentat negativ in special de companii financiare din state europene periferice, precum Banco Comercial Portugues si National Bank of Greece, sau de banci cu operatiuni in astfel de tari, cum sunt Commerzbank din Germania si Societe Generale din Franta.

Titlurile Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole au coborat cu peste 10%.

Randamentele obligatiunilor pe termen lung ale tarilor din zona euro au scazut puternic, ca si euro fata de dolar si yen.

Costul asigurarii datoriilor statelor periferice din zona euro a crescut, iar in cazul Greciei si Portugaliei a atins un nivel record.

Euro a coborat la 1,34949 dolari pe unitate, minimul ultimelor sapte luni.

Pietele reactioneaza partial la esecul ministrilor de Finante din G7 de a veni cu angajamente clare de redresare a economiei mondiale, dar atentia este concentrata in primul rand pe criza din zona euro.

#actiuni companii europene, #burse europene, #default grecia, #indici, #investitori , #stiri BNP-Paribas