BNP Paribas se extinde in China, achizitionand participatia ING in parteneriatul cu Bank of Beijing

Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:40
1601 citiri
BNP Paribas se extinde in China, achizitionand participatia ING in parteneriatul cu Bank of Beijing

Grupul bancar francez BNP Paribas a facut primul pas pe piata asigurarilor din China, achizitionand participatia bancii olandeze ING in parteneriatul cu Bank of Beijing, transmite Reuters.

BNP Paribas, cea mai mare banca listata din Franta, are ca obiectiv extinderea in Asia, pentru a compensa efectele recesiunii din zona euro, unde este puternic expusa, in timp ce ING are termen pana la sfarsitul acestui an sa-si vanda participatiile majoritare detinute la diviziile sale de asigurari din Asia, ca parte a acordului incheiat cu Guvernul Olandei in schimbul ajutorului financiar primit in timpul crizei din 2008.

Valoarea tranzactiei din China, a doua mare piata de asigurari din lume, nu a fost data publicitatii, dar seful diviziei de asigurari a BNP a declarat pentru Reuters ca societatea mixta a ING cu Bank of Beijing a avut venituri din prime de asigurari in valoare de 200 milioane de euro (257 milioane de dolari).

Tranzactia, care trebuie aprobata de autoritatile de reglementare, arata ca bancile franceze importante, cum ar fi BNP si Societe Generale, isi majoreaza investitiile in China, dupa ce s-au axat in trecut pe pietele bancare mai dezvoltate. Luna trecuta, SocGen a deschis a saptea filiala in nord-estul Chinei, aproape de granita cu Rusia.

ING a primit, in 2008, ajutoare de stat in valoare de 10 miliarde de euro iar pentru a obtine aprobarea Comisiei Europene a fost nevoita sa cedeze o parte din activitati si sa separe operatiunile bancare de cele de asigurari. Recent, ING s-a separat de divizia din SUA - ING US - printr-o oferta publica initiala de 1,3 miliarde de dolari.

In primul trimestru al acestui an, ING a inregistrat un profit net de 1,804 miliarde de euro, in crestere fata de 728 milioane de euro in perioada similara din 2012. Grupul a precizat ca rezultatele inregistrate de diviziile de asigurari din Europa si Asia au ramas sub presiune din cauza randamentelor scazute, profitul operational al acestor divizii inregistrand o scadere de 39%, pana la 79 milioane de euro.

ING Bank activeaza din 1994 pe piata romaneasca si detine o retea de 220 unitati bancare. ING Bank Romania face parte din ING Group, institutie financiara internationala de origine olandeza, care are peste 60 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din 50 de tari.

#extindere BNP Paribas China, #BNP Paribas asigurari China, #BNP Paribas Bank Beijing, #preluare operatiuni ING BNP , #Investitii