BMW i3: Masina viitorului este aici - vezi ce stie sa faca

Sambata, 03 August 2013, ora 00:00
3985 citiri
BMW i3: Masina viitorului este aici - vezi ce stie sa faca
Foto: BMW

BMW i3, primul automobil premium din lume conceput special pentru a fi propulsat integral de un sistem electric, s-a bucurat de lansarea de gala pe trei continente, la sfarsitul lunii iulie.

Vorbim despre o masina cu patru locuri, care nu polueza si poate rula pana la 160 de kilometri doar pe curent electric, gratie unui electromotor care genereaza o putere maxima de 125 kW/170 CP si un cuplu maxim de 250 Nm, potrivit unui comunicat remis de BMW Romania redactiei Business24.

Costul de utilizare al unui i3 este cu 40% mai mic decat costul de utilizare al unui BMW Seria 3 Diesel, cel putin raportat la drumurile, preturile si conditiile din Germania, unde statul acorda subventii pentru folosirea masinilor electrice, la fel cum se intampla si in alte state dezvoltate.

Noul BMW i3 are 3,999 mm lungime, 1,775 mm latime, 1,578 mm inaltime si o masa proprie de 1.195 kilograme, cu tot cu acumulator, nefiind mai greu decat o masina conventionala comparabila, cu rezervorul plin.

Printre tehnologiile dedicate sigurantei tale la volan se numara functia Active Cruise Control, cu semnale acustice si luminoase si chiar franare automata, precum si functia Collision Warning, care reactioneaza automat la vehicule in miscare sau oprite, aflate in fata ta, dar si la pietoni.

De asemenea, noul BMW i3 isi face singur parcarea laterala, gratie functiei Parking Assistant, te anunta care este viteza legala pe tronsonul de drum pe care rulezi si iti spune din timp daca prinzi vreun ambuteiaj. Asta cel putin in Germania, unde infrastructurile rutiera si informatica o permit.

Noul i3 este si primul automobil electric din lume integral conectat, multumita BMW ConnectedDrive. Printre noutati se numara serviciile speciale de navigatie, facilitati precum functia de informare Concierge Services, care iti arata unde gasesti cea mai apropiata farmacie, cel mai bun restaurant din zona sau cel mai apropiat ATM, dar si Intelligent Emergency Call, care lanseaza apeluri de urgenta, transmite datele tale si te pune in legatura cu un operator, in caz de accident sau pericol.

Mai mult, prin intermediul functiei de navigatie pietonala, i3 te indruma catre destinatia ta finala, dupa ce l-ai parcat, tinand cont de conexiunile cu transportul public local. Ramane de vazut cat de repede vom putea beneficia de aceasta facilitate si in Romania, dar pentru deplasarea prin marile metropole europene, avantajele sunt evidente si reprezinta o premiera mondiala.

Acumulatorul litiu-ion iti permite sa parcurgi intre 130 si 160 de kilometri in conditii normale de condus cotidian, autonomie ce poate fi extinsa cu inca 20 sau 40 de kilometri, activand modurile ECO PRO, respectiv ECO PRO+, destinate rularii economice. Vei putea astfel sa parcurgi distanta de la Bucuresti la Brasov, de exemplu.

Daca vrei sa ajungi pana pe malul marii sau la Sibiu, fara sa mai incarci pe drum, ar trebui sa optezi pentru instalarea unui motor suplimentar pe benzina, de 34 CP, care incarca acumulatorul in mers si te ajuta sa parcurgi si 300 de kilometri.

Multumita tehnologiilor de varf folosite, noul BMW i3 isi pastreaza un flux constant de putere chiar si la turatii inalte, reusind sa ajunga de la 0 la 60 de kilometri in 3,7 secunde, de la 0 la 100 de kilometri in 7,2 secunde si de la 80 la 120 de kilometri in 4,9 secunde.

Practic, in circa 10 secunde ajungi la o viteza normala pentru rulat pe autostrada, gratie motorului performant de 170 CP, care cantareste doar 50 de kilograme.

Pretul unui BMW i3 porneste de 34.950 de euro, pentru varianta standard, respectiv 39.450 euro, versiunea cu motor pentru extinderea autonomiei, fara TVA, in Germania.

Automobilul va fi disponibil treptat, la sfarsitul anului, in marile orase ale lumii, cum ar fi Londra, New York si Beijing, unde i3 a si fost prezentat simultan saptamana aceasta.

Deocamdata, BMW i are parteneri doar in Germania, Franta si Italia, dar producatorul german si-a propus ca macar 10% din dealerii sai autorizati din Europa sa poata vinde i3, pana la iarna. Cu toate acestea, indiferent de vanzator, contractul il vei avea direct cu BMW AG, pentru acest model.

Pana acum, peste 90.000 de oameni s-au inscris pentru un test drive, iar i3 are 1,2 milioane de fani pe Facebook, semn ca noul BMW intra pe piata sub auspicii bune.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#BMW i3 electric, #BMW motor electric, #BMW i3 specificatii , #stiri BMW