Producatorii auto, tot mai grijulii fata de mediu: BMW va folosi energie din balegar

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 15:55
4238 citiri
Producatorii auto, tot mai grijulii fata de mediu: BMW va folosi energie din balegar
Foto: Pixabay

Producatorul auto german BMW face un pas inainte pentru a indeplini noile cerinte de mediu care vor fi impuse marilor consumatori de energie in curand. In fabrica deschisa in Africa de Sud, firma acceptat sa foloseasca energie produsa din balegar de vaca.

O fabrica de biogaz din apropiere va livra in urmatorii 10 ani o cantiate de energie echivalenta cu 25-30 de procente din consumul uzinei BMW de langa Pretoria, anunta Bloomberg.

Combustibil organic

Conform purtatorului de cuvant al fabricii BMW din Africa de Sud, Diederik Reitsma, acesta reprezinta un pas important facut de companie in vederea indeplinirii normelor de mediu.

"Suntem un consumator mare de energie, iar acest procent (30%) reprezinta destul de mult. Mai ales ca gunoiul nu mai este risipit", explica Reitsma.

BMW a apelat la fabrica Bio2Watt din apropierea Pretoriei pentru a-si asigura alimentarea cu energie din surse regenerabile.

Fabrica de biogaz foloseste pe post de combustibil gunoiul de grajd strans de la fermele de vaci din apropiere, iaurtul stricat colectat de la populatie sau de la producatori, precum si excrementele de animale de companie colectate din parcurile si de pe strazile capitalei sud-africane.

Incarcata la maxim, fabrica de biogaz poate acoperi echivalentul a 30% din consumul de energie al fabricii BMW de langa Pretoria.

Conform companiei germane, fabricile BMW din lumea intreaga folosesc deja 51% din energia consumata din surse regenerabile.

In Africa de Sud, producatorul german vrea sa creasca acest procent, in special la fabrica din Rosslyn, prima deschisa pe continentul african in 1973, unde expertii cred ca un parc fotovoltaic se impune.

O afacere avantajoasa

Pentru cei de la Bio2Watt, afacerea cu biogaz se dovedeste extrem de avantajoasa, raspunzand si nevoii fermierilor locali si a producatorilor de alimente din regiune de a scapa intr-un mod usor si necostisitor de reziduurile organice.

"Primim cam 500 de tone de deseuri organice pe zi pe care le procesam pentru a le transforma in energie. Deja suntem asaltati de consultanti si alte firme din sectorul energetic care vor sa urmeze modelul nostru", explica directorul Sean Thomas.

Marfa proaspata

In ritm de lucru la foc continuu, fabrica Bio2Watt are nevoie de aproximativ 160 de tone de combustibil organic pe zi, inginerii insistand ca marfa sa fie cat mai proaspata.

O mare parte este asigurata de gunoiul de grajd colectat de la fermierii din vecinatate, in timp ce restul include resturi de la restaurante, excremente de caini, mancare expirata de animale, grasime de la abatoare, resturi de celuloza de la o fabrica de hartie igienica, ba chiar si sucuri acidulate expirate.

Pe de alta parte, Bio2Watt nu livreaza direct energia catre uzina BMW, ci este nevoita sa intermedieze contractul prin Eskom Holdings, societatea de transport a energiei electrice detinuta de statul sud-african.

Situatia este dezavantajoasa pentru producator si beneficiarul final, Eskom recurgand la intreruperi frecvente ale alimentarii cu energie din cauza vechimii infrastructurii.

Dar, trecand peste asta, mirosul poate sa fie cel mai deranjant lucru pe care il sesizezi de cum te apropii de fabrica de biogaz. Partea buna: "Dupa o jumate de zi petrecuta aici nu il mai simti", spune Sean Thomas.

Partea proasta: "Daca te duci la o intalnire de afaceri nu poti scapa de el. Se impregneaza in haine, in piele, in orice."

#energie verde, #mari consumatori energie, #legislatie mediu, #bmw , #Management