Interviurile Business24.ro

Despre BMW

Bayerische Motoren Werke AG (BMW) este un producator german de automobile, motociclete si motoare. Compania a fost infiintata in anul 1917 si are sediul in Munchen, Bavaria, Germania. BMW detine si produce si marca Mini si este parintele companiei Rolls-Royce Motor Cars. BMW produce motociclete sub marcile BMW Motorrad si Husqvarna. 

Infiintarea BMW

Compania germana s-a infiintat in urma restructurarii producatorului de avioane Rap Motorenwerke in 1917. Dupa sfarsitul primului Razboi Mondial in 1918, BMW a trebuit sa opreasca productia de motoare pentru avioane, ca urmare a Tratatului de la Versailles.
 
Compania germana s-a orientat catre producerea de motociclete incepand cu anul 1923, pe masura ce restrictiile tratatului au inceput sa fie ridicate, urmand apoi productia de automobile (1928 - 1929).
Prima masina produsa de BMW, care a propulsat aceasta firma in productia de automobile, a fost modelul Dixi, bazat pe Austin 7.
 
In anii '30, odata cu reinarmarea Germaniei, compania a inceput sa produca motoare de aviatie pentru Luftwaffe, ramura aeriana din cadrul armatei germane. Printre cele mai de succes motoare ale companiei, folosite in cadrul celui de-al doilea Razboi Mondial, s-au numarat modelele BMW 132, BMW 801, BMW 003 si Heinkel He 162.

1959 – anul in care s-a decis viitorul BMW

In jurul anului 1959, divizia automotive a companiei BMW se confrunta cu probleme financiare, astfel ca a fost convocata o adunare a actionarilor pentru a se decide daca urma sa intre in lichidare sau daca isi va continua activitatea.
 
 Actionarii au decis ca divizia automotive isi va continua activitatea si au decis achizitionarea drepturilor de productie pentru modelul Iso Isetta, care urma sa fie dotat cu o forma modificata a motorului BMW pentru motociclete. 
 
In 1966, BMW a achizitionat compania germana de automotive Hans Glas.
 
In 1992, BMW a cumparat o participatie importanta la DesignworksUSA, firma de design industrial. Compania DesignworksUSA a fost achizitionata in totalitate in anul 1995. 
 
In 1994, BMW a cumparat grupul britanic Range Rover, pe care l-a detinut timp de sase ani. Pana in 2000, Range Rover a inregistrat pierderi, astfel ca BMW a decis vanzarea acestuia. 
 
Brandurile MG si Rover au fost vandute catre Phoenix Consortium pentru a forma MG Rover, in timp ce Land Rover a fost preluat de catre Ford. 
 
BMW si-a pastrat drepturile pentru a construi noul Mini, care a fost lansat in 2001.
 
Designerul sef Chris Bangle si-a anuntat plecarea din cadrul companiei BMW in februarie 2009.
 
Chris Bangle s-a remarcat prin designurile sale radicale, precum Seria 7 din 2002 sau Seria Z4 din 2002.
 
Adrian van Hooydonk, colaboratorul lui Chris Bangle, l-a inlocuit pe acesta in functie.
 
In 2010, compania a produs 1.481.253 masini si 112.271 motociclete.
 
In iunie 2012, BMW a fost considerata drept cea mai respectabila companie din lume, potrivit Forbes.com.

BMW si Formula 1

BMW are o istorie de succes in Formula 1, masinile produse de aceasta companie castigand 20 de curse. 
 
In 2006, BMW a preluat echipa Sauber si a devenit unul dintre contructorii din cadrul Formulei 1. 
 
In perioada 2007 – 2008, compania a inregistrat succes in cadrul competitiei de mare viteza. 
 
BMW produce motoare pentru Williams, Benetton, Brabham si Arrows.
 
Printre pilotii care si-au inceput cariera in Formula 1 cu BMW se numara Jenson Button, Juan Pablo Montoya, Robert Kubica si Sebastian Vettel.
 
In iulie 2009, BMW a anuntat ca se retrage din competitiile de Formula 1 la sfarsitul sezonului. Echipa a fost vanduta proprietarului anterior, Peter Sauber.

Modele actuale produse de BMW

BMW Seria 1, lansata in 2004, este cea mai mica masina a marcii.
 
Seria 3 este bazata pe modelul produs in 1975 si a ajuns deja la a sasea generatie.
 
Seria 5 include masini de marime medie, incluzand modele sedan si combi.
 
Seria 6 include masini de lux coupe/decapotabile.
 
Seria 7 include modele sedan caracterizate printr-o serie de elemente inovatoare, precum sistemul iDrive. 
 
Masinile din Seria 7 Hydrogen sunt echipate cu motoare cu hidrogen. Masina este alimentata cu hidrogen lichid si emite vapori de apa. 
 
Ultima generatie a Seriei 7 a fost lansata in 2010, creand un segment intre autoturisme combi si crossover SUV. 
 
In ceea ce priveste segmentul de masini crossover, BMW comercializeaza in prezent modelele X1, X3, X5 si X6. 
 
Pe segmentul crossover, BMW comercializeaza modelul Z4, care a inlocuit Z3.
 
BMW produce si masini de inalta performanta derivate din modelele sale. Acestea sunt dezvoltate in cadrul subsidiarei BMW M GmbH, iar modelele curente includ M Coupe Seria 1, M3, M5, M6, X5 M si X6M.