2024 a fost un an exploziv pentru Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume. În prezent, prețul unei unități oscilează în jurul prețului de 100.000 de dolari, iar pe fondul ascensiunii, din ce în ce mai mulți analiști ajung să compare aurul cu BTC, văzut drept „aur digital".
La nivel mondial, aurul este activul cu cea mai mare capitalizare, de 17,94 trilioane de dolari. Pe locul al doilea se poziționează compania Apple, cu 3,67 trilioane de dolari. Urmează Nvidia, cu 3,48 trilioane de dolari, Microsoft - 3,29 trilioane de dolari, Amazon - 3,29 trilioane de dolari, Amazon - 2,38 trilioane de dolari, Alphabet (Google) - 2,14 trilioane de dolari și Bitcoin, pe locul al șaptelea, cu o capitalizare de 1,95 trilioane de dolari.
Pe locul 8 se poziționează Saudi Aramco, cu 1,80 trilioane de dolari, argintul, cu 1,79 trilioane de dolari și Meta Platforms (Facebook), cu 1,57 trilioane de dolari. Tesla e pe 11, cu 1,24 trilioane de dolari.
A doua cea mai populară criptomonedă, Ethereum, este pe locul 26 mondial în topul activelor digitale, cu o capitalizare de 467 de milioane de dolari, înainte de companii precum P&G, Netflix, Johnson&Johnson, LVMH, Coca-Cola, Samsung, Toyota, AMB, Nestle, IBM, Pepsico, McDonald.
În ceea ce privește strict viitorul Bitcoin, din ce în ce mai multe instituții financiare iau în calcul posibilitatea ca moneda digitală să ajungă la un moment dat să înlocuiască aurul, ca principal activ de depozitare a valorii. Gautam Chhugani, analist la compania de brokeraj Bernstein Research, se numără printre cei care privește cu mare încredere viitorul monedei digitale.
Viitorul Bitcoin, în atenția unui analist financiar
Chhugani se așteaptă ca Bitcoin să fie din ce în ce mai solicitat de investitorii instituționali, relatează Business Insider. Astfel, în 2025, valoarea unui Bitcoin ar putea ajunge în 2025 la 200.000 de dolari, e de părere analistul.
„Încrederea noastră în Bitcoin depăşeşte rotaţiile ciclice. Ne aşteptăm ca Bitcoin să devină un activ de depozitare a valorii de prim rang în noua eră, înlocuind până la urmă aurul în următorul deceniu şi să reprezinte o constantă în alocarea activelor de către instituţionali, precum şi un standard pentru managementul trezoreriei corporative", a precizat Chhugani.
Atingerea pragului psihologic de 100.000 de dolari per unitate a generat un val de entuziasm în rândul investitorilor, a mai transmis Chhugani.
„Un astfel de optimism a declanşat un val de achiziţii cu scopul deţinerii pe termen lung pe Wall Street (...)
Ne aşteptăm să crească cererea de Bitcoin din partea corporaţiilor, care astăzi este condusă de MicroStrategy şi câteva companii mai mici", a punctat Gautam.
Potrivit analistului Bernstein Research, ETF-urile pe Bitcoin spot au acumulat aproximativ 100 de miliarde de dolari de la lansarea de la începutul acestui an, cea mai rapidă creştere din istoria ETF-urilor.
...citeste mai departe despre "Scenariu exploziv pentru Bitcoin. Ce s-ar putea întâmpla cu moneda digitală din 2025" pe Ziare.com