Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modelele tinerilor romani: Hitler si Bill Gates

Modelele tinerilor romani: Hitler si Bill Gates

Cotidianul Evenimentul Zilei a publicat in editia sa de astazi un sondaj de opinie realizat in randurile elevilor si studentilor, care arata care este starea de spirit a tinerimii din Romania.Elevii si studentii romani se considera rebeli si stresati, iar despre parintii lor cred ca sunt comunisti, expirati si linistiti.

Bill Gates, Iisus, Hitler, Angelina Jolie, DJ Tanenberg si Traian Basescu sunt cateva dintre personalitatile-model ale tinerilor romani. Si, daca pe ei insisi se caracterizeaza ca fiind rebeli, stresati, egoisti, moderni, efervescenti, dezorientati, noncomunisti si materialisti, pe parinti ii catalogheaza ca facand parte dintr-o generatie inchisa, rupta de realitate, expirata, comunista, serioasa si linistita.

Educatia este foarte importanta, dar scoala nu le-o ofera. Sistemul de invatamant romanesc nu reuseste sa raspunda nevoilor si dorintelor elevilor si studentilor.

Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului A"Valorile tinerilor romaniA", realizat de grupul ORICUM pentru British Council, in perioada martie-iunie 2006.

Chiar daca rezultatele nu sunt reprezentative la nivelul intregii tari, acestea arata ca cetatenii de maine nu sunt intotdeauna asa de toleranti si proactivi cum ne-am dori. Studiul a fost realizat pe 99 de elevi si studenti din Barlad, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Zimnicea, cu varste intre 15 si 25 de ani.

Personalitatile-model ale tinerilor din capitala sunt, in general, din strainatate, din lumea artistica sau business, intre acestea fiind: Bill Gates, Sharon Stone, Peter Jackson, Donald Trump sau Angelina Jolie. La Cluj au fost mentionati, pe langa DJ Tanenberg, Iisus, Adolf Hitler, romanii Emil Hurezeanu, Mona Musca si Ion Tiriac.

Cei chestionati in Iasi prefera personalitatile romanesti: Gabriel Liiceanu, Pavel Corut, Emil Cioran, Marie-Rose Mociornita sau Gheorghe Hagi. Iar tinerii din orasele mici ii iau de model pe Nicolae Titulescu, Eminescu, Printesa Diana, Traian Basescu, Razvan Lucescu, 50 Cent, Irinel Columbeanu, Enrique Iglesias.

In toate orasele vizate de studiu, participantii au indicat familia ca fiind pe primul loc in ierarhia personala a valorilor, A"pentru ca asa trebuie sa fieA", A"e cel mai important lucru in viataA", A"ofera ajutor financiar si moralA". Valorile imediat urmatoare sunt: prietenii, scoala - A"care, teoretic, ma pregateste pentru viataA", societatea - A"corupta si nedreaptaA" si banii - A"ochii dracului daca sunt prea multiA".

In timp ce tinerii din orasele medii si mici doresc sa-si intemeieze o familie si sa aiba venit stabil, cei din orasele mari, mult mai optimisti, se confrunta cu dilema familie-cariera si se vad peste zece ani in posturi foarte inalte, cum ar fi cele de secretari de stat.

Pentru ca la scoala nu prea le plac A"profesorii suparatiA", A"care le ignora parerileA", A"subiectivitatea notariiA", A"lipsa dotarilorA" si A"practica in cantitati miciA", tinerii folosesc internetul, Discovery Channel, cartile si munca individuala ca forme de educatie alternativa.

Voluntariatul e important pentru ca "da bine la CV", nu pentru ca e bine sa-i ajuti pe ceilalti, iar tehnologia este primordiala pentru majoritatea celor chestionati, studentii declarandu-se chiar dependenti de computere.

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 989 ori