In 2020, smartphone-urile fac mancare si spala vasele

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 11:03
2108 citiri
In 2020, smartphone-urile fac mancare si spala vasele

La sfarsitul acestui deceniu, smartphone-ul va putea sa parcheze masina, sa prepare micul dejun si sa spele hainele. Pastilele te vor avertiza ca a venit timpul sa le iei, iar casa va economisi la factura de energie electrica, informeaza CNN Money.

Motivul? Conectivitatea incorporata.

Gigantii IBM, Qualcomm, AT&T si Ericsson si-au impartasit, in cadrul Mobile World Congress din Barcelona, viziunile asupra viitorului nu foarte indepartat.

In acest viitor, toate obiectele din viata noastra, de la frigider la magnetii de pe el se vor putea conecta la internet si vor putea comunica cu alte device-uri.

Cum functioneaza conectivitatea incorporata


Electrocasnicele, precum masinile de spalat, frigiderele sau televizoarele, vor avea un microcip incorporat care le va permite sa se conecteze wireless la internet.

Celelalte obiecte, non electrice, vor fi echipate fie cu transmitatori asemanatori tehnologiei Bluetooth, fie cu etichete de identificare prin frecvente radio (RFID) care pot fi citite de aparate speciale conectate la internet.

Au inceput deja sa apara capacele de flacoane care te suna cand ai uitat sa-ti iei pastilele si hainele cu etichete RFID.

IBM a dezvoltat un software care conecteaza 1,500 de case din intreaga lume.

"Ceea ce vrem sa facem este un Facebook al electronicelor", a spus unul din directorii IBM.

"Spre exemplu, masina electrica s-a putea 'imprieteni' cu contorul de electricitate, care era deja 'prieten' al companiei de electricitate".

Scenariu Microsoft: o dimineata tipica, in 2020

Te trezesti si iti verifici smartphone-ul. Acesta iti spune sa te imbraci in costum, pentru ca ai o intalnire importanta.

Faci ceai, ca in fiecare dimineata, iar ceainicul trimite un semnal catre telefon care il redirectioneaza catre ceilalti membri ai familiei.

Devreme ce casa ta stie ca ai preparat ceaiul de dimineata, considera ca este un moment potrivit pentru a-ti lua pastilele.

Asa ca iti trimite un mesaj ca sa-ti aminteasca, iei medicamentele, iar capacul de la flacon va trimite un mesaj casei, anuntand-o ca ai completat task-ul.

Inainte sa pleci spre birou, smartphone-ul iti spune sa iei o haina, pentru ca este frig si te sfatuieste sa te grabesti, deoarece traficul este aglomerat.

Cum iesi pe usa, masina ta porneste automat.

Aceasta iti va spune pe ce strazi este cel mai indicat sa mergi si, pentru ca ai stat pana tarziu cu o seara inainte lucrand la prezentare, iti comanda o cafea la Starbucks-ul local, care se afla in drumul tau.

Pe masura ce te apropii de locul de intalnire, masina iti rezerva un loc de parcare.

Insa pana sa atingem viitorul propus de compania lui Bill Gates, trebuie sa depasim o serie de obstacole.

In primul rand, preturile trebuie sa coboare.
Device-urile cu RFID sunt relativ ieftine, insa unii transmitatori si receptori, cum ar fi cei care iti spun cand trebuie sa-ti uzi plantele, au un pret prohibitiv.

Si masinile de spalat cu conectivitate exista deja, insa pretul lor sare de 3.000 de dolari.

#conectivitate incorporata, #electrocasnice , #smartphone , #stiri Bill Gates