Fundatia Gates este afectata de criza economica mondiala

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 11:12
1244 citiri
Fundatia Gates este afectata de criza economica mondiala

Fundatia caritabila a lui Bill Gates, care a cazut pe locul al treilea in topul celor mai bogati oameni ai lumii in 2008, dupa ce timp de 13 ani a condus clasamentul mondial al miliardarilor, a anuntat o diminuare cu 20% a valorii activelor sale, ca urmare a crizei economice.

"Activele noastre s-au depreciat cu circa 20% in 2008. Niciodata nu m-a? fi gandit ca o pierdere de 20% ar putea fi un rezultat rezonabil, dar este unul mult mai bun decat ale altor fonduri, pentru ca exista atatea tipuri de investitii care au pierdut mult mai mult de 20%", potrivit unei scrisori anuale de informare a cofondatorului Microsoft, trimisa fundatiei sale.


Cu toate acestea, Bill Gates a precizat ca fundatia sa va cheltui in 2009 mai mult decat anul trecut, adica 3,8 miliarde de dolari, in loc de 3,3 miliarde.
"Alegem sa majoram cheltuielile noastre la 3,8 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta aproximativ 7% din activele noastre", a anuntat Gates. Fundatia Gates combate mai ales mortalitatea infantila, boli ca poliomielita, sida ?i malaria ?i sustine proiecte in domeniul agriculturii ?i educatiei.


Analizand global situatia economica, Bill Gates scrie ca „evolutia pietelor financiare ?i a conditiilor economice de anul trecut este intr-adevar fara precedent”.
"Sper ca in doi ani, cand voi scrie aceasta scrisoare (anuala), sa pot privi acest capitol ca o reflectie asupra unei crize pe termen scurt ce va fi luat sfar?it, dar cred ca efectele crizei vor dura mai mult decat atat", continua Gates, in scrisoarea de 20 de pagini.


Inovatia „merge intr-un ritm care poate aduce un progres real pentru rezolvarea marilor probleme” ?i care „va contribui la imbunatatirea lumii ?i la relansarea economiei mondiale”, adauga Bill Gates, adaugand ca partenerul sau Warren Buffet l-a convins sa scrie aceasta scrisoare anuala.
Dupa 13 ani de domnie fara concurenta, Bill Gates a cedat titlul de cel mai bogat om din lume lui Warren Buffet, potrivit ultimului clasament din martie al miliardarilor mondiali, intocmit de Forbes.
Warren Buffet, care a cedat o parte a averii sale Fundatiei Gates, a ajuns in 2008 pentru prima data pe locul de onoare, dupa ce ?i-a majorat averea cu 10 miliarde de dolari, in decurs de un an, potrivit revistei Forbes.
Bill Gates, cu o avere evaluata la 58 de miliarde de dolari, a fost retrogradat pe locul al treilea in clasamentul mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fundatie, # active, # economie , #stiri Bill Gates