Dyck: protejarea proprietatii intelectuale ajuta si companiile IT din Romania

Vineri, 16 Martie 2007, ora 08:59
1043 citiri

Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala va ajuta la dezvoltarea sectorului IT din Romania, care este foarte puternic, a declarat, pentru NewsIn, responsabilul pentru Europa al Departamentului american al Comertului, Paul Dyck.

Oficialul american, aflat intr-o vizita in Romania, a mentionat ca discutiile cu oficialii romani vor aborda si probleme legate de proprietatea intelectuala, care sunt larg raspandite in lume, chiar si in Statele Unite.

Dyck a spus ca departamentul pe care il reprezinta incurajeaza in mod continuu tarile sa faca progrese in privinta respectarii drepturilor intelectuale, care ajuta si la dezvoltarea companiilor locale. "De altfel, Romania are un sector IT foarte puternic, de aceea si Bill Gates a fost aici", a declarat oficialul american.

"Pirateria software loveste in primsul rand in companiile din domeniu, insa se traduce si in mai putine locuri de munca si afecteaza inovatia in economie", a dpus Dyck. El a mentionat ca nu este sufcient doar sa se vorbeasca despre aceasta problema, ci trebuie ca oficialitatile guvernamentale sa combata in mod real pirateria. "Participam si la mese rotunde, cum este cea la care am participat aici, insa pentru unele tari avem chiar planuri de actiune, in care sunt recomandari specifice", a spus Dyck.

Dyck a mai aratat ca Romania a atacat multe dintre problemele legate de pirateria software si a spus ca este nevoie de o intarire a masurilor de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala in sistemul judiciar. "Am vazut progrese si in acest domeniu, insa incurajam autoritatile romane sa faca tot posibilul ca politia sa gaseasca persoanele care pirateaza programe. Este nevoie si de reforme suplimentare in sistemul juridic. Vorbim aici de pregatirea personalului, insa si de constientizarea publicului", a aratat Dyck.

Potrivit unui studiu publicat in luna februarie de International Intellectual Property Alliance (IIPA), companiile americane au suferit pierderi comerciale de 78 milioane de dolari in 2006 in Romania din cauza nerespectarii dreprurilor de proprietate intelectuala. Cele mai mari pierderi, de 66 milioane dolari, au provenit din pirateria programelor informatice (software) si din pirateria muzicala (12 milioane dolari) . Peste doua treimi (69%) din programele informatice, 60% din muzica vanduta si 77% din jocurile pentru calculator de pe piata romaneasca sunt piratate, estimeaza IIPA.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...