Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dyck: protejarea proprietatii intelectuale ajuta si companiile IT din Romania

Dyck: protejarea proprietatii intelectuale ajuta si companiile IT din Romania

Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala va ajuta la dezvoltarea sectorului IT din Romania, care este foarte puternic, a declarat, pentru NewsIn, responsabilul pentru Europa al Departamentului american al Comertului, Paul Dyck.

Oficialul american, aflat intr-o vizita in Romania, a mentionat ca discutiile cu oficialii romani vor aborda si probleme legate de proprietatea intelectuala, care sunt larg raspandite in lume, chiar si in Statele Unite.

Dyck a spus ca departamentul pe care il reprezinta incurajeaza in mod continuu tarile sa faca progrese in privinta respectarii drepturilor intelectuale, care ajuta si la dezvoltarea companiilor locale. "De altfel, Romania are un sector IT foarte puternic, de aceea si Bill Gates a fost aici", a declarat oficialul american.

"Pirateria software loveste in primsul rand in companiile din domeniu, insa se traduce si in mai putine locuri de munca si afecteaza inovatia in economie", a dpus Dyck. El a mentionat ca nu este sufcient doar sa se vorbeasca despre aceasta problema, ci trebuie ca oficialitatile guvernamentale sa combata in mod real pirateria. "Participam si la mese rotunde, cum este cea la care am participat aici, insa pentru unele tari avem chiar planuri de actiune, in care sunt recomandari specifice", a spus Dyck.

Dyck a mai aratat ca Romania a atacat multe dintre problemele legate de pirateria software si a spus ca este nevoie de o intarire a masurilor de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala in sistemul judiciar. "Am vazut progrese si in acest domeniu, insa incurajam autoritatile romane sa faca tot posibilul ca politia sa gaseasca persoanele care pirateaza programe. Este nevoie si de reforme suplimentare in sistemul juridic. Vorbim aici de pregatirea personalului, insa si de constientizarea publicului", a aratat Dyck.

Potrivit unui studiu publicat in luna februarie de International Intellectual Property Alliance (IIPA), companiile americane au suferit pierderi comerciale de 78 milioane de dolari in 2006 in Romania din cauza nerespectarii dreprurilor de proprietate intelectuala. Cele mai mari pierderi, de 66 milioane dolari, au provenit din pirateria programelor informatice (software) si din pirateria muzicala (12 milioane dolari) . Peste doua treimi (69%) din programele informatice, 60% din muzica vanduta si 77% din jocurile pentru calculator de pe piata romaneasca sunt piratate, estimeaza IIPA.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 946 ori