Cum sa faci analiza pietii pentru planul tau de afaceri

Joi, 03 Ianuarie 2008, ora 23:09
2170 citiri
Cum sa faci analiza pietii pentru planul tau de afaceri

Atunci cand ai strans toate datele pentru planul tau de afaceri, ai reusit sa-ti faci o idee clara asupra trecutului si prezentului afacerii tale. Dar odata ajuns in acest punct, e momentul sa incepi sa faci previziuni. Trebuie sa te transpui in viitor si sa faci estimari.
1. Incotro se indreapta piata

Care sunt schimbarile de pe piata ce ar putea reprezenta o oportunitate pentru afacerea ta? Cum va afecta tehnologia dezvoltarea pietii? Ce tendinte noi intrevezi? Cum va afecta politica guvernamentala afacerea ta? Un exemplu ar fi cel de piata americana, cand constructorii de rulote au prosperat in urma uraganului Katrina. Dupa ce impasul a trecut , rulotele, folosite initial ca adaposturi temporare, au inundat piata, scazand preturile acestui tip de vehicol .

Fa studii analizand cu atentie literatura de specialitate. Fii la curent cu ultimele noutati prin intermediul ziarelor si a internetului. Televiziunea este buna si ea, dar majoritatea reportajelor nu sunt capabile sa ofere o analiza aprofundata a noutatilor in 20 de secunde.

2. Ce oportunitati ti-ar putea oferi aceste schimbari aparute pe piata

Microsoft este probabil cel mai bun exemplu al unei companii care a reactionat la noutatile tehnologiei. Ar la fel de interesanta ca povestea lui Bill Gates este si cea a sistemului B&B . Acesta a fost fondat de cativa ingineri la sfarsitul anilor 70 la inceputurile televiziunii stereo.

Acestia au observat ca atunci cand doua canale erau defazate cand erau trecute printr-un difuzor monofonic, ele se vor anula reciproc. O transmisiune stereo defazata A Simfoniei No 9 de Beethoven la daramarea Zidului Berlinului n-ar fi produs decat o tacere asurditoare in cazul in care ar fi fost transmisa in mono.

Acelasi principiu audio a stat si la creearea castilor izolante fonic. Inginerii de la B&B au descoperit un sincrofazmentru care verifica semnalele audio inainte de a le emite. Acest dispozitiv a devenit un standard al industriei. Pe masura ce s-a dezvoltat piata pentru televizoare stereo, aparatul celor de la B&B era instalat in mod universal in aproape toate statiile de emitere din SUA.

3. Cum se dezvolta concurenta

Putini dintre noi pot descoperi un produs cu totul nou, cum au facut- o cei de la B&B. Marea majoritate concureaza pe o piata bine stabilita si intr-o continua dezvoltare. Progresul altora iti va cere un progres similar. Vei descoperi ca noutatileoferite deja de concurenta iti vor fi cerute de clientii tai. Trebuie sa te adaptezi rapid la noile schimbari, chiar daca nu esti tu primul care le anticipeaza.

4. Ce alte piedici stau in calea succesului tau

Este cererea pentru produsele sau serviciile tale in schimbare? Daca tendintele pietii sunt in schimbare, intreaga ta modalitate de a face afaceri va fi afectata. Cei de la Kodak nu s-au adaptat suficient de repede la imagistica digitala si asta a dus la concedieri masive in ultimii ani- si asta la o companie care a rezistat pe piata inca din 1888.

Cu cativa ani in urma, producatorilor de lumina incandescenta li se prezicea un viitor lipsit de griji. Dar acum legislatia californiana a introdus un amendament prin care le interzice sa mai functioneze in acest stat, pentru a ne proteja de incalzirea globala.

Atunci cand scrutezi in viitor, lasa-ti imaginatia sa zboare. Jules Verne a fost extrem de inspirat atunci cand ne-a prezis calatoria catre luna, desi nu a avut dreptate asupra calatoriei catre centrul pamantului. Fiti creativi. Va puteti cenzura mai tarziu. In acest moment voi doar cautati amenitari sau oportunitati pe care altii le trec cu vederea.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...