Buffett si Gates "la strans de bani" in India

Vineri, 25 Martie 2011, ora 14:20
2208 citiri
Buffett si Gates "la strans de bani" in India

Doi dintre cei mai bogati oameni ai lumii, Bill Gates si Warren Buffet, s-au intalnit cu miliardarii Indiei pentru a verifica disponibilitatea acestora de a acorda bani in scopuri caritabile, potrivit  The Huffingtonpost.

Vizita celor mai generosi filantropi din lume  a starnit o dezbatere  cu privire la dorinta bogatilor din India de a-si imparti banii pentru a sprijini sute de milioane de oameni aflati sub pragul saraciei.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, aflat pe locul II in Topul miliardarilor, a infiintat o fundatie de 37 de miliarde de dolari concentrata asupra starii de sanatate  a populatiei din tarile in curs de dezvoltare. Banii miliardarului sunt destinati oamenilor cu boli incurabile, cu rate de mortalitate ridicata, cum ar fi malaria, poliomielita si SIDA.

Warren Buffett, in varsta de 80 de ani, numit si "Oracolul din Omaha" din cauza deciziilor sale formidabile, care au construit un imperiu de 200 de miliarde de dolari cu Berkshire Hathaway Inc., a promis ca 99% din averea sa se va duce in scopuri caritabile.

O mare parte din bani va merge la Fundatia Bill si Melinda Gates.

Doua decenii de boom economic au propulsat industrialistii din India si mogulii software la masa lumii bogate. In topul Forbes al celor mai bogati oameni din acest an, India a avut doua persoane inscrise pe lista.

Gates, sosit in capitala Indiei dupa o vizita in statul Bihar, a spus ca dorinta sa a fost sa-i incurajeze pe bogatii Indiei sa se inscrie printre filantropii lumii.

"Din proprie experienta va spun ca in momentul in care oamenii se aduna sa discute despre filantropie, vor fi incurajati sa se implice", a declarat Gates la o conferinta de presa organizata inaintea intalnirii cu miliardarii indieni.

Printre miliardarii din India se numara Azim Premji, care in 2010 a donat 2 miliarde de dolari pentru proiecte sociale si de educatie si G.M Rao, presedintele grupului GMR care a promis ca va acorda 340 de milioane de dolari in scopuri caritabile.

Separat, Buffett va apela la premierul indian Manmohan Singh.

Intr-o tara unde mai mult de 450 de milioane de oameni traiesc in saracie lucie, aproximativ 50 de miliardari detin 20% din PIB-ul Indiei.

In 2010, topul Forbes al celor mai bogati oameni ai lumii a inclus 6 industriasi indieni.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Bain&Co, in 2010 miliardarii Indiei nu au fost dispusi sa scoata prea multi bani din buzunar in scopuri caritabile, spre deosebire de omologii lor americani.

In 2009, suma totala trimisa in scopuri caritabile a fost de 7,5 miliarde de dolari, echivalentul a 0,6% din PIB-ul tarii.

Acest procent este mai mare decat cel al Braziliei care a fost de doar 0,3% , in timp ce China a donat 0,1% din PIB, spre deosebire de 2,2% din PIB in SUA si 1,3% din PIB in Marea Britanie.

Vezi si:

Top filantropi: Cati bani au donat miliardarii lumii?

#bill gates, #filantropi, #miliardarii indiei, #miliardarii lumii, #scopuri caritabile, #warren buffett , #stiri Bill Gates