Bogatii Americii, mai saraci cu 300 mld dolari

Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 22:22
2063 citiri
Bogatii Americii, mai saraci cu 300 mld dolari

2009 a fost un an prost pentru americani. Atat de prost incat acum, aproape de sfarsitul lui, Statele Unite anunta peste 15 milioane de someri. Dintre acestia, mai mult de cinci milioane nu muncesc de mai mult de sase luni.

Ce s-a intamplat insa cu miliardarii care dovedeau candva ca visul american e mai important decat statul asistential? Potrivit ultimului top Forbes al celor mai bogati 400 de americani, si ei au saracit. Cu 300 de miliarde de dolari, mai exact.

Pierderile nu au fost tocmai proportionale. Desigur, daca un om obisnuit pierde o casa, un miliardar risca sa piarda zeci de etaje de birouri, iar cand un om de rand ramane fara locul de munca, miliardarul pierde o fabrica. Diferenta e evidenta. Cand stirile spun ca o companie inregistreaza piederi, inseamna de fapt ca mii de oameni raman pe drumuri.

In numai un an, averea totala a celor 400 de americani care apar in topul Forbes a scazut de la 1,57 de trilioane de dolari la 1,27 de trilioane. Averea totala a miliardarilor americani a scazut pentru a cincea oara din 1982, anul in care a aparut Forbes 400.

Cel mai mult a pierdut Warren Buffet, a carui avere a scazut cu 10 miliarde, in timp ce Bill Gates, cel mai bogat american si in 2009, are cu 7 miliarde mai putin in portofel. Primii 10 americani din top au pierdut impreuna 39,2 miliarde, avand cu 14% mai putin decat in urma cu 12 luni.

O alta cadere importanta in top este cea a lui mogulului de 92 de ani Kirk Kerkorian, unul dintre parintii Las Vegasului pe care il stim. Lantul sau de hoteluri si cazinouri MGM Mirage, care este a doua in lume in ceea ce priveste jocurile de noroc, i-a adus lui Kerkorian pierderi de 8,2 miliarde de dolari dupa ce actiunile au scazut cu 90% fata de octombrie 2007.

32 de mari oameni de afaceri nu si-au mai gasit un loc in top si in acest an, chiar daca pragul a scazut de la 1,3 miliarde de dolari la doar 950 de milioane.

Nu numai afacerile care au mers prost pe timp de criza i-au saracit pe cei mai bogati americani. Omid Kordestani, unul dintre cei mai importanti oameni din spatele Google, nu se mai regaseste in top pentru ca a divortat.

Un alt fost miliardar, R. Allen Stanford si-a pierdut statutul dupa ce intreaga avere a fost pusa sub sechestru pentru ca a condus o schema Ponzi, un fel de Caritas american.

De asemenea, sase oameni de afaceri din topul Forbes 2008 au murit, printre ei aflandu-se William Davidson si Frank Batten Sr.

Si totusi se poate

Oricat de mult ne place sa citim ca mai marii lumii au dus-o prost si in jos, pe timp de criza stirea e ca unii au reusit sa castige.

Cel mai fericit om in 2009 poate fi declarat bancherul texan Andrew Beal, a carui avere s-a triplat la 4,5 miliarde de dolari. El a profitat de cea mai mare problema a pietei financiare din SUA, cumparand obligatiuni ipotecare si credite ieftine. Forbes a spus despre Beal ca se hraneste cu active toxice, dar se pare ca acest lucru ii prieste.

Si Isaac Perlmutter, seful Marvel Entertainment, a urcat in top cu 1,55 miliarde, dupa ce compania lui a fost cumparata de Walt Disney cu 4 miliarde.

Charles Zegar, cofondatorul Bloomberg LP, a intrat pentru prima data in topul celor mai bogati 400 de americani, avand 1 miliard de dolari.

Tot cu 1 miliard de dolari a intrat in top si Jeffry Picower, un fost avocat si contabil din New York. Este insa posibil ca Picower sa aiba o avere mult mai mare, fiind un vechi investitor apropiat lui Bernard Madoff care ar fi retras miliarde din fondul lui Madoff inainte de prabusire.

Care e secretul celor 400?

Stim ca nu se pun intrebari despre primul milion, dar totusi, cum au ajuns cei 400 acolo unde sunt? Sunt mai inteligenti, mai norocosi sau mai curajosi? Intr-adevar, multi dintre ei si-au mostenit averea, dar altii sunt produsul visului american.

Astfel, potrivit trasaturilor comune prezentate de Forbes, cei mai multi dintre ai au avut parinti buni la matematica care le-au transmis aceste gene, cifrele si calculele fiind esentiale pentru a deveni miliardar. Parintii lor au fost ingineri, contabili sau mici intreprinzatori.

O trasatura comuna foarte ciudata este ca majoritatea s-au nascut toamna. Potrivit Forbes, foarte putini s-au nascut in luna decembrie, cand se inregistreaza cea mai mare natalitate in Statele Unite.

Dintre cei 274 care au ajuns cu forte proprii pe lista, 14% au renuntat la facultate sau nici macar nu s-au inscris. Cele mai multe exemple sunt din IT, fiind cazul lui Bill Gates, Steve Jobs, Michael Dell, Larry Ellison de la Oracle sau al lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

Miliardarii care au facut avere in domeniul finantelor au absolvit, insa, in cele mai importante facultati. 70% din cei care au master l-au obtinut la Harvard, Columbia sau Wharton School of Business de la Universitatea Pennsylvania.

Probabil cel mai bun mod in care au invatat sa faca afaceri cei mai bogati americani a fost esecul. Pentru multi, inceputul carierei este marcat de decizii gresite si pripite care le-au servit ca lectii mai tarziu. Unii dintre ei spun acum ca esecul este chiar o conditie a succesului.

In ciuda dificultatilor din 2009, cei mai bogati 400 de americani inca isi permit orice. Chiar daca averea lor combinata a scazut la 1,27 trilioane de dolari, ei inca detin aproximativ 10% din bogatia Statelor Unite si aproape ca ar putea cumpara Canada.

Daca e sa ii privim individual, fiecare miliardar american dintre cei aflati in primii 10 are mai multi bani decat 100 de tari din lume.

#bill, #buffett, #gates, #miliardari, #someri, #top , #stiri Bill Gates