Bill Gates vrea taxe speciale pentru bogati

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 11:38
1362 citiri
Bill Gates vrea taxe speciale pentru bogati

Natiunile dezvoltate trebuie sa asigure ajutor statelor sarace. De aceea, cea mai buna solutie o reprezinta taxa pe tranzactiile financiare, a declarat co-fondatorul MIcrosoft, Bill Gates.

In opinia acestuia, saracia din lumea afecteaza statele la nivel mondial, cu toate ca in prima instanta pare prea putin importanta, potrivit Huffington Post.

Nepasarea privind situatia din aceste tari ar afecta dramatic viitorul nostru economic, crede Gates.

Facand o referire la importanta ajutorului strain, co-fondatorul Microsoft a subliniat mai multe moduri in care saracii pot fi integrati in economia mondiala.

Una dintre propunerile sale cele mai populare pare sa fie adoptarea unui impozit pe tranzactiile de actiuni, obligatiuni si derivate, cunoscut sub numele de taxa Robin Hood.

"O mica taxa pe tranzactiile financiare ar duce la strangerea a 48 de miliarde de dolari care sa ajute la combaterea saraciei", le-a explicat Gates liderilor lumii.

Acesta sustine ca o astfel de taxa nu ar ajuta numai la reducerea deficitului bugetar, insa ar avea avantajul suplimentar de a descuraja anumite tipuri de tranzactionare, cunoscute pentru cresterea volatilitatii pietei.

Gates, care recent s-a alaturat ideilor lui Warren Buffett, potrivit carora bogatii ar trebui sa plateasca impozite mai mari, se confrunta cu o opozitie semnificativa privind taxa Robin Hood in SUA, principalul opozant fiind chiar administratia Obama.

Reactiile marilor puteri sunt diferite. Presedintele Frantei sustine ca o astfel de taxa este "posibila, din punct de vedere tehnic", in timp ce Marea Britanie ar sprijini o taxa pe tranzactii financiare doar daca ar fi introdusa global.

Pe de alta parte, reprezentantii din Trezoreria britanica au precizat ca Marea Britanie ar putea contribui cu 0,75% la fondul pentru ajutoare externe fara a fi nevoita sa introduca o taxa pe tranzactii financiare.

Cu toate acestea, prioritatea lui Gates este reprezentata de un ajutor strain si nu de o reforma fiscala. Acesta sustine ca un ajutor relativ mic de doar 1% din bugetul federal american poate avea un impact imens asupra natiunilor sarace.

Why is Foreign Aid Important? from The Gates Notes on Vimeo.

#bill gates taxa robin hood, #taxa tranzactii financiare sua, #taxa bogati bill gates , #stiri Bill Gates