Bill Gates si Toshiba vor sa construiasca minireactoare nucleare

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 09:41
1817 citiri
Bill Gates si Toshiba vor sa construiasca minireactoare nucleare

Miliardarul american Bill Gates, fondatorul Microsoft, este tentat sa investeasca bani in constructia de minireactoare nucleare cu o autonomie foarte mare, de un secol, demarand deja discutii in acest sens cu reprezentantii grupului japonez Toshiba, relateaza publicatia Les Echos

Gates, cunoscut pentru donatiile sale mari in dezvoltarea de vaccinuri, este tentat acum de energia nucleara, fiind gata sa investeasca bani in dezvoltarea unei noi generatii de reactoare, capabile sa functioneze cu uraniu saracit, un reziduu din imbogatirea uraniului, si sa dispuna de o autonomie extinsa, de circa 100 de ani.

Reactoarele nucleare actuale, ce functioneaza cu apa grea, necesita o alimentare periodica in combustibil.

Miliardarul american actioneaza in acest domeniu prin intermediul companiei TerraPower, fondata in 2000 si la care este actionarul principal.

Pentru a demara negocierile, Bill Gates a venit in Japonia la finalul anului trecut, unde s-a intalnit cu conducerea Toshiba si a cerut explicatii despre diverse chestiuni tehnice.

Vestea despre aceste negocieri a scumpit actiunile Toshiba cu 3,6% la Bursa din Tokio in ultima sedinta.

Totusi, pana la o alianta in adevaratul sens al cuvantului mai sunt multe etape de parcurs, in prezent avand loc discutii despre schimburi de informatii tehnice, potrivit unui purtator de cuvant al Toshiba.

Interesul lui Gates pentru un parteneriat cu Toshiba provine din controlul grupului japonez asupra firmei americane Westinghouse, ce detine cele doua tehnologii recunoscute in domeniul nuclear: PWR (apa presurizata) si BWR (apa fierbinte).

TerraPower, firma lui Bill Gates, dezvolta in prezent o alta tehnologie, TWR (traveling-wave reactor), care se afla, insa, doar in stadiu de proiect. Obiectivul este de a realiza un reactor de putere mai mica, intre 10 si 100 MW, total diferit de actualele modele AP 1000 al Westinghouse, de 1.000 MW, si EPR al francezilor de la Areva, cu o putere de 1.800 MW.

#gates, #toshiba, #minireactoare, #nucleare , #stiri Bill Gates