Bill Gates prefera sa eradicheze boli decat sa ramana celebru

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 08:59
2175 citiri
Bill Gates prefera sa eradicheze boli decat sa ramana celebru

Eradicarea maladiilor precum poliomielita sau paludismul constituie o prioritate pentru miliardarul american Bill Gates, care isi foloseste averea pentru a-i ajuta pe cei mai saraci si da asigurari ca nu se ingrijeste sa lase o urma in istorie.

"Nu am nevoie ca oamenii sa-si aminteasca de mine", a afirmat cofondatorul Microsoft intr-un interviu acordat AFP in Manhattan.

"Niciuna dintre persoanele care se confrunta cu riscurile pe care le reprezinta polilomielita nu stie ceva despre mine. Ele lupta pentru a supravietui in fiecare zi si fac fata riscului de a-si vedea copiii devenind infirmi", a subliniat Bill Gates (57 ani), posesor al unei averi personale estimate de revista Forbes la 66 de miliarde de dolari.

Miliardarul, al doilea dintre bogatii lumii dupa mexicanul Carlos Slim, se concentreaza in schimb pe deplin asupra Fundatiei sale Bill si Melinda Gates, care incearca sa eradicheze maladii ca poliomielita si paludismul.

"Sotia mea si cu mine am decis ca fundatia noastra va utiliza toti banii pana la 20 de ani dupa moartea noastra, nu vor dura o eternitate", a mai explicat Bill Gates, care ii invita de mai multi ani pe cei mai bogati oameni din lume sa-si doneze o parte din avere operelor caritabile.

Fundatia sa a utilizat pana in prezent 25 de miliarde de dolari pentru a combate saracia si maladiile, tinta numarul unu fiind poliomielita. Datorita in special actiunii Fundatiei Gates, aceasta a fost eradicata in India, dar mai exista focare in Afganistan, Nigeria si Pakistan.

Fundatia dispune inca de aproximativ 36 de miliarde de dolari pentru investitii.

"Pana la sfarsitul vietii mele as vrea sa vad poliomielita eradicata complet, dar nu doar ea. Si paludismul, chiar daca aceasta va cere desigur mai multe decenii de eforturi", a adaugat filantropul.

Bill Gates a subliniat ca investitiile efectuate de fundatia sa sunt mult mai eficiente decat ajutorul dat de state bogate de ani tarilor sarace.

"Multe din donatiile lor erau destinate sa cumpere prietenia tarilor sarace, ceea ce nu inseamna ca erau ajutoare reale", a afirmat Bill Gates referindu-se la perioada Razboiului Rece, cand blocurile din est si din vest incercau sa-si extinda influenta in Africa si in alte zone.

Gates a estimat ca in zilele noastre, cel mai bun mod de a fi eficient este sa legi ajutoarele de obiective precise, masurabile clar, si sa urmaresti atent evolutia progreselor facute.

Pe de alta parte, cofondatorul Microsoft si-a exprimat nelinistea cu privire la deteriorarea sistemului scolar american, estimand ca scolile asiatice le-au depasit pe cele americane "in calitate pentru ca ele aplica metode ale lumii afacerilor pentru a masura performantele profesorilor lor".

#Bill Gates avere mostenire, #Bill Gates fundatie caritabila, #Bill Gates fundatie investitii , #stiri Bill Gates