Consiliul Concurenței analizează piața biletelor de avion, după ce prețurile au explodat în urma falimentului Blue Air

Duminica, 26 Mai 2024, ora 08:09
285 citiri
Consiliul Concurenței analizează piața biletelor de avion, după ce prețurile au explodat în urma falimentului Blue Air
Consiliul Concurenței va analiza evoluția prețurilor la biletele de avion de după pandemie FOTO Pixabay.com

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat sâmbătă, 25 mai, că autoritatea analizează efectul pe care falimentul Blue Air din toamna lui 2022 l-a avut asupra prețurilor biletelor de avion. Costurile pentru pasageri au crescut în această perioadă, inclusiv pentru biletele low-cost, iar Consiliul examinează inclusiv impactul pe care l-a avut reducerea activității TAROM asupra prețurilor.

Odată cu intrarea în insolvență a Blue Air, oficializată în martie 2023 de Tribunalul București, și reducerea activității operatorului de stat TAROM, pe piața călătoriilor cu avionul mai sunt două companii și jumătate, conform lui Chirițoiu.

"Vedem efecte în piaţă. Deci, faptul că din cei patru mari actori de pe piaţa de aviaţie din România Blue Air-ul a ieşit, iar TAROM îşi reduce activitatea, deci din patru avem vreo doi-jumate, cred că se simte în piaţă. Se simte în creşterea preţului biletelor. În acelaşi timp, supravieţuirea TAROM ne ajută să nu crească şi mai mult, dacă mergem pe logica asta. Altfel, dacă ne uităm în Europa, vedem o restrângere a numărului de companii. SAS-ul scandinav a fost vândut, TAP-ul portughez e de vânzare, deci vedem că numărul de actori pe piaţă se reduce în Europa. Deci, ne uităm la impactul în piaţă al ieşirii Blue Air şi al reducerii activităţii TAROM, da? Vrem să vedem cât de mult şi de ce au crescut preţul biletelor la Wizzair, Ryanair ş.a.m.d. Inclusiv la TAROM sunt preţuri mari pe unele rute. Ne uităm în momentul de faţă la evoluţia preţului biletelor post-pandemie", a afirmat Chiriţoiu, la Sinaia, citat de Agerpres.

Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză care vizează modul în care companiile aeriene stabilesc nivelul preţurilor biletelor de avion pentru rutele care au plecare din România, potrivit informaţiilor oferite de autoritatea de concurenţă.

În cadrul studiului, instituţia va analiza structura pieţei serviciilor de transport aerian de călători din România, precum şi mecanismele de funcţionare ale acesteia, în contextul în care companiile aeriene au majorat considerabil preţurile biletelor de avion.

Analiza a fost declanşată în contextul creşterilor mari ale preţurilor biletelor de avion practicate de companiile aeriene, odată cu ieşirea Blue Air de pe piaţă şi a renunţării TAROM la operarea unor curse aeriene.

Astfel, vor fi analizate cererea şi oferta de pe piaţă, nivelul de transparenţă a modului de stabilire a preţurilor biletelor practicate de companiile aeriene, inclusiv de ajustare dinamică a acestora şi vor fi identificate eventuale disfuncţionalităţi ale pieţei.

La finalul analizei, Consiliul Concurenţei va formula propuneri şi recomandări în scopul eliminării posibilităţii de inducere în eroare a consumatorilor, iar în măsura în care vor fi descoperite încălcări ale legii, vor fi iniţiate procedurile necesare pentru sancţionarea acestora, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Consiliul Concurenţei şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au organizat, sâmbătă, la Sinaia, seminarul "Concurenţa în domeniul farmaceutic".

...citeste mai departe despre "Consiliul Concurenței analizează piața biletelor de avion, după ce prețurile au explodat în urma falimentului Blue Air" pe Ziare.com

Bani pierduți în vacanță. Ce soluții cântăresc statul și agențiile de turism pentru protejarea românilor
Bani pierduți în vacanță. Ce soluții cântăresc statul și agențiile de turism pentru protejarea românilor
Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a declarat miercuri, 12 iunie, că statul lucrează împreună cu agențiile de turism la formularea unei soluții legislative pentru asigurarea turiștilor...
#Bilete avion, #faliment Blue Air, #tarom, #low cost, #Consiliul Concurentei , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  7. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  8. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  9. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  10. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat