Warren Buffett pariaza pe pietele emergente

Marti, 24 Mai 2011, ora 19:43
2580 citiri
Warren Buffett pariaza pe pietele emergente

Warren Buffett a preluat Berkshire Hathaway din 1965 si, de atunci, a construit miliarde de dolari printr-o serie de achizitii profitabile si prin deciziile de business pe care le-a luat. Daca inainte Berkshire era doar o companie de textile, acum a devenit unul din cele mai mari conglomerate care detine afaceri diversificate. Cunoscut ca Oracolul din Omaha, pentru abilitatea sa de a iesi castigator in mod constant pe piata de capital si in afaceri, Buffett a vizitat in ultimii ani pietele emergente pentru posibile investitii.

Pietele emergente sunt definite ca economii nationale in curs de dezvoltare si industrializare.

Din participatiile straine din Berkshire Hathaway se poate vedea clar care sunt tarile pe care Buffett le considera o "mina de aur" in viitor.

India

Printre cele mai recente investitii ale lui Buffett, se numara o achizitie de 9 miliarde de dolari a gigantului Lubrizol din India, un producator de lubrifianti auto, petrol si produse chimice.

Desi Buffett spunea ca nu vede India ca pe o piata emergenta, analistii si investitorii de pe Wall Street sunt de alta parere.

Investitia recenta a Berkshire Insurance, care va furniza asigurari pentru milioanele de soferi din India, cu ajutorul companiei Bjaj Alliantz Insurance, demonstreaza afinitatea pe care Buffett o are pentru India.

Aceste asocieri noi reprezinta doar inceputul investitiilor Berkshire Hathaway in India.

Buffet a precizat, intr-un discurs rostit in Bangalore, ca intentioneaza sa faca investitii in India in fiecare an de aici incolo si ca regreta ca nu a investit in India cu mai mult timp in urma.

China

China este o alta piata emergenta majora unde Warren Buffett a pariat pe cresterea economica si pe profitabilitatea unor companii.

Buffet are o participatie de 10%  la BYD, compania chineza producatoare de automobile si baterii, achizitionata in 2008 pentru 230 milioane de dolari.

In prezent, compania valoareaza 1,6 miliarde de dolari.



Coreea de Sud

Potrivit Oracolului din Omaha, Coreea de Sud este o piata promitatoare si va continua sa fie un loc atractiv pentru investiti.

Buffett detine o participatie in TaeguTec Ltd, o multinationala care are 25 de filiale in diferite tari din lume.

De asemenea, acesta a investit mai mult de 1 miliard de dolari in POSCO, un producator  coreean de otel.

Buffett detine 80% din Iscar, o firma israeliana care produce echipamente de decupare a metalului.

Iscar are fabrici atat in Coreea de Sud cat si in China.

Japonia

Mereu in cautare de investitii promitatoare, Buffet a declarat recent ca dezastrele din Japonia, cutremurul si tsunamiul, reprezinta o oportunitare unica de a cumpara active japoneze.

"Va dura ceva timp pentru a recosntrui, dar asta nu va schimba viitorul economic al Japoniei", a precizat Buffett.

Acesta prevede un program masiv de reconstructie japonez in urmatorii ani, care va stimula economia natiunii.

" Daca as detine actiuni japoneze cu siguranta nu le-as vinde in acest moment", a precizat Oracolul din Omaha.

Berkshire Hathaway detine o majoritate in holding-ul IMC, care poseda 19,2% din Tungaloy Corp din Japonia,

Aceasta pozitie de capital a fost achizitionata in 2008 pentru 1 miliarde de doalri.

Printre participatiile straine ale Berkshire Hathaway se numara GalxoSmithKline PLC, o companie farmaceutica si de asistenta medicala din Marea Britanie, Tesco PLC, o companie engleza de retail si Sanofi-Aventis, o companie franceza de farmaceutice.

Wall Street-ul si investitorii vor fi cu ochii pe Warren Buffett in lunile urmatoare pentru a vedea spre ce se indreapta investitiile acestuia.

Cu aproximativ 38 de miliarde de dolari in numerar si echivalente de numerar pe le are la dispozitie pentru a investi, Oracolul din Omaha va plasa o buna parte din acesti bani pe pietele emergente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii berkshire hathawar, #investitii piete emergente warren buffett, #warren buffett berkshire hathaway, #warren buffett investitii , #stiri Berkshire Hathaway