Tradare in topul miliardarilor? "Urmasul" lui Buffett isi paraseste mentorul

Joi, 31 Martie 2011, ora 10:35
2128 citiri
Tradare in topul miliardarilor? "Urmasul" lui Buffett isi paraseste mentorul

Berkshire Hathaway a anuntat ca unul dintre executivii de top ai lui Warren Buffett, David Sokol, si-a depus demisia. Sokol era principalul candidat in cursa pentru stabilirea succesorului celebrului investitor la varful Berkshire Hathaway.

Comunicatul de presa in care se anunta demisia include si o lunga argumentare a lui Buffett, in legatura cu un pachet de actiuni cumparat de Sokol in cadrul unei companii, exact inainte ca Berkshire Hathaway sa o achizitioneze.

Acest lucru a fost interpretat de unii analisti ca fiind un semnal potrivit caruia Sokol ar fi comis tranzactii bursiere pe baza de informatii privilegiate (insider trading).

"Nu i-am cerut demisia, gestul lui fiind o surpiza si pentru mine. Ultima oara cand Dave mi-a vorbit de plecare a fost in urma cu doi ani", spune Buffett in comunicatul de presa citat de Business Insider.

Cea mai interesanta parte a documentului este mentionarea Lubrizol, compania achizitionata recent de Berkshire Hathaway cu 9 miliarde de dolari.

Subiectul este descris in detaliu, semn ca legalitatea tranzactiilor lui Sokol au fost puse la indoiala de catre Comisia de Valori Mobiliare din SUA.

"Dave a cumparat actiunile inainte sa discute cu mine despre Lubrizol si fara sa stie cum as reactiona la auzul acestei vesti. Desigur, nu stia nici ce reactie ar fi avut cei de la Lubrizol, daca ar fi inteles ca sunt interesat de compania lor.

Mai mult, nu ar fi putut influenta decizia de cumparare, odata ce ar fi propus ideea. Aceasta trebuia propusa de mine, in cadrul Consiliului, care urma sa ia o decizie finala, consiliu din care Dave nu face parte", a argumentat Buffett.

Sokol a fost supranumit de presa americana "Domnul Repara-tot", fiind considerat alegerea sigura atunci cand s-ar fi pus problema succesiunii Oracolului din Omaha.

In urma demisiei, au mai ramas cinci "candidati" la pozitia de CEO ai Berkshire Hathaway.



Li Lu - hedge fund manager

Faptul ca nu face parte din "familia Berkshire" poate fi un dezavantaj pentru Li Lu.

Este totusi preferatul lui Charlie Munger, vice-presedintele Berkshire si partenerul lui Buffett. A punctat decisiv in achizitia BYD, o companie chineza producatoare de automobile si baterii.

Ajit Jain - presedintele diviziei de asigurari

Desi prefera sa evite discutiile cu presa si sa-si pastreze rolul in companiei, Jain are sanse mari sa fie urmatorul CEO.

In primul rand, cunoaste compania mai bine ca oricare altul.

"Daca eu si Ajit ne vom afla pe o nava care se scufunda si puteti salva numai un om, salvati-l pe el", scria Buffett in scrisoarea adresata actionarilor in urma cu un an.

Greg Abel - CEO MidAmerican

Avantajul lui este ca apartine "familiei", fiind CEO-ul unei companii detinute de Berkshire Hathaway.

In plus, si experienta il recomanda, aratand ca este in stare sa administreze companii-mamut.

Greg Abel a fost secundul lui David Sokol pana la demisia celui din urma.

Matthew Rose - CEO Northern Burlington

Numele lui Rose a fost mentionat mai rar in discutiile despre alegerea viitorului CEO Berkshire Hathaway.

Insa are cateva avantaje. Este tanar si conduce una dintre cele mai profitabile companii din holding. Din acest motiv, a si fost laudat in repetate randuri de Buffett.

Todd Combs - hedge fund manager

"Este un om destept si cu suflet bun. Intelege investitiile si stie unde sa se limiteze. Nu ar face niciodata ceva prostesc", il descrie Buffett pe Todd Combs.

Nu are o apetenta mare pentru risc, ceea ce il aseamana destul de mult cu "Oracolul din Omaha", care la varsta de 80 de ani se gandeste la retragere din ce in ce mai des.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#warren buffett, #berkshire hathaway, #lubrizol, #succesor buffett, #ceo berkshire hathaway , #stiri Berkshire Hathaway