Planul lui Buffett a depreciat dolarul fata de euro si l-a apreciat fata de yen

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 09:59
1194 citiri
Planul lui Buffett a depreciat dolarul fata de euro si l-a apreciat fata de yen

Dolarul s-a depreciat marti fata de euro, dar s-a apreciat fata de yen, dupa ce Warren Buffett a spus ca se ofera sa reasigure obligatiuni municipale de 800 miliarde dolari, intr-o miscare ce ar putea tempera turbulentele recente de pe piete, consemneaza Reuters.Cotatia titlurilor listate la bursele americane a crescut dupa ce Buffett a declarat pentru postul de televiziune CNBC ca planul companiei sale, Berkshire Hathaway, ar putea reasigura obligatiuni municipale in valoare de 800 miliarde dolari. Evolutia burselor a dus la aprecierea dolarului fata de yenul cu randament mic, ce tinde sa se aprecieze in situatiile in care se accentueaza aversiunea de risc, dar se depreciaza in situatiile in care creste optimismul investitorilor.

O revenire a apetitului pentru risc a contribuit, insa, la aprecierea euro fata de yen. Moneda unica europeana s-a apreciat si fata de dolar, pana la 1,4614 dolari/euro, dupa care a pierdut teren pana la 1,4598 dolari/euro, cotatie in crestere cu 0,5% fata de cea de la inchiderea sedintei de tranzactionare de luni.

"Se pare ca asistam la o revenire a apetitului de risc, desi nu in favoarea dolarului", a aratat un strateg pentru piata valutara de la HiFX, o firma din San Francisco de tranzactionare pe piata valutara, Amo Sahota. "Va fi interesant sa vedem cum reactioneaza pietele de capital la stirea despre oferta lui Warren Buffett, desi sunt convins ca impactul nu va fi atat de mare incat sa miste radical pietele", a adaugat Sahota.

Asiguratorii de obligatiuni garanteaza credite in valoare de peste 2.400 miliarde dolari si nu sunt siguri ca isi vore pastra evaluarile din partea agentiilor de rating, dupa ce s-au confruntat cu pierderi masive din scaderea valorii unor active.

Jucatorii de pe pietele financiare se tem ca eventuale coborari de rating ar putea afecta si mai grav pietele internationale de credit si ar putea duce la si mai multe deprecieri ale activelor marilor institutii financiare americane.

Dolarul s-a apreciat fata de yen pana la un maxim al sedintei de tranzactionare, de 107,53 yeni/dolar, dupa care a pierdut teren pana la 107,44 yeni/dolar. Dolarul a castigat 0,5% in fata monedei japoneze in timpul sedintei de tranzactionare de marti, iar moneda unica europeana s-a apreciat cu 1% fata de yen, pana la 157,05 yeni/euro.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.