Multinationalele nu cumpara anticoruptie

Miercuri, 22 Iunie 2005, ora 23:56
1285 citiri

Wal-Mart, Du Pont, Microsoft, IBM, Berkshire Hathaway, Jonhson & Jonhson, General Motors, General Electric... Ne-am apucat de facut reclama? Din pacate, n-avem cui. Companiile integre ale lumii au activitati extrem de reduse in Romania. Asadar, multinationalele considerate integre, acelea care nu dau spaga, care nu cotizeaza pentru protectia de partid si de stat ocolesc Romania.Bine, dar n-am vazut noi la televizor o adevarata ofensiva indreptata impotriva baronilor de toate culorile politice? Ba da, numai ca e greu de spus daca asistam la o operatiune "mani pulite" (in traducere A- "cu mainile curate") sau la o spalare de rufe in familie, adica o nenorocita de reglare de conturi.

Termenul imprumutat de la campania anticoruptie din Italia anilor A'90 se potriveste cel mai bine cu ceea ce se vede acum in Coreea de Sud. Procurorii de la Seul s-au apucat sa priponeasca, la gramada, functionari, politicieni si oameni de afaceri. In schimb, la Moscova pare ca are loc doar o reglare de conturi, fiindca, din cate se observa, presedintele Putin s-a apucat sa faca ordine in mafia oligarhilor nu ca sa eradicheze fenomenul coruptiei, ci doar pentru a stabili, fara echivoc, cine este il capo di tutti capi.

In timp ce Berezovski, Gusinski sau Hodorkovski au ajuns pe lista neagra sau dupa gratii, Abramovici, Fridman sau Vekselberg sunt tot bine-mersi la mosiile si palatele lor.

Care dintre modele este copiat de Romania? E prematur sa dam verdicte, dar ce se stie limpede este ca s-a interzis de sus sa se mai puna etichetari generale gen "Romania, tara corupta". Politicienii occidentali care fac astfel de afirmatii trebuie sa vina cu probe pentru a fi luati in seama, altfel vor fi ignorati, cum i s-a intamplat deja ambasadorului american Michael Guest. Rau a facut ca a vorbit asa, la modul general, despre coruptia care nu este nici de stanga, nici de dreapta, despre indivizi care nu ezita sa stea la coada la usa partidului care se afla la putere si despre pericolul cel mai mare la care ne expunem: distrugerea fibrei morale a tarii. Nici el n-a avut fibra sa pronunte macar numele unuia dintre predecesorii sai la US Embassy, Alfred Moses.

Dar, fie ea coruptia in Romania generalizata sau locala, fapt este ca Wal-Mart, Du Pont, General Motors si ceilalti inca zic "We donA't buy it". Sensul figurat al expresiei este "nu credem/e o pacaleala", insa marii capitalisti, care cumpara si vand orice, o interpreteaza ad litteram: "Nu cumparam". De ce nu vin pe o piata de 22 de milioane de cumparatori acele companii care prefera sa piarda un business decat sa dea mita?! Aceasta atitudine este mai elocventa decat oricare indice agregat, decat orice calcul complicat bazat pe criterii, subcriterii si medii armonice.

Recapitulam deci. Rusii au inca oligarhi, corespondentii baronilor nostri. Presedintele lor nu a incercat niciodata sa-i termine ca si clasa, ci s-a vazut doar o redistribuire a fiefurilor A- cine nu e cu noi e impotriva noastra, doar se stie inca de pe vremea primilor bolsevici. La coreeni e cu totul si cu totul altceva, e chiar de-adevaratelea. Kim Woo-choong, fondatorul Daewoo, a venit in tara la sase ani dupa falimentul concernului sa i se puna catusele. Iar anul trecut membri ai conducerilor principalilor giganti coreeni A- Hyundai, Samsung, Korean Air A- au primit pedepse cu inchisoarea pentru incalcarea legii de finantare a campaniilor electorale.

Ar fi grozav ca la sfarsitul cruciadei de pe Dambovita sa ne putem mira c-a fost "ca-n Coreea", dar de asta nu ne pot convinge aceleasi declaratii obosite si obositoare, la ore de maxima audienta.

Degeaba clampane televizoarele proclamatii gen "Lichidam coruptia, evaluati numarul de descinderi, arestari, puneri sub acuzare" A- si ce daca? Vax! Numarul de condamnari e cel care conteaza si distributia lui echitabila in intregul spectru de cardasii politico-afaceristice. Abia atunci mediul de afaceri va fi devenit suficient de curat pentru a convinge companiile de pe axa integritatii sa investeasca in Romania.

O campanie anticoruptie este prin definitie nefericita fiindca implica un inceput si un sfarsit, o limitare clara in timp. Heirupismul, cincinalul in patru ani jumate si fatada PNA proptita pe post de bastion, ca-n satele lui Potemkin, sunt bune pentru a roti garnitura de baroni. Nu-i destul ca sa-i ameteasca pe marii investitori intr-atat incat sa-si bage in Romania banii, nu picioarele.

Jurnalul National

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...