Mogulii seniori conduc business-ul mondial. TOP cei mai batrani CEO din lume

Marti, 26 Iulie 2011, ora 17:57
2330 citiri
Mogulii seniori conduc business-ul mondial. TOP cei mai batrani CEO din lume

Rupert Murdoch, proprietarul NewsCorp, si Warren Buffett, proprietarul Berkshire Hathaway , sunt doi dintre "veteranii directorilor generali", ajungand la o varsta neobisnuita pentru aceasta functie. Murdoch ocupa pozitia sapte, urmat de Buffett, in topul celor mai in varsta CEO din lume, care continua sa conduca giganti corporatisti cu o capitalizare de piata de peste 500 de milioane de dolari, conform Forbes.

In lume, exista 25 de ani directori generali a caror varsta a trecut de 75 de ani.

„Colegii” lui Murdoch, aflati in fruntea unor companii media sunt considerati, de catre Forbes, moguli seniori. Seful Viacom Summer Redstone are 88 de ani, cel de la Newhouse of Advance Communications are 83.

Ei au continuat sa munceasca si sa ocupe functiile de presedinti ale companiilor, dar le-au permis si colegilor mai tineri sa se ocupe de gestionarea cotidiana.

Inainte sa te gandesti ca Murdoch este prea batran, pentru meseria sa, trebuie sa iei in considerare faptul ca se afla nu doar pe lista celor mai batrani CEO din lume, dar si in clasamentul celor mai puternici directori de companii. Abilitatile, talentele si experienta sa isi spun cuvantul.

Warren Buffett este un alt senior cu greutate. Compania pe care o conduce, Berkshire Hathaway, a fost evaluata de publicatia americana la 188 miliarde de dolari. Investitiile strategice pe care le-a facut miliardarul american i-au majorat averea personala cu 3 miliarde de dolari, incasati anul trecut.

Experienta acumulata cu trecerea timpului si rafinarea calitatilor de antreprenor sunt aspecte importante pentru cariera de CEO. Cu toate acestea, raportul dintre cele doua este departe de a fi consecvent.

„Exista suficiente variabile, in randul populatiei, si exista numeroase persoane 'imbatranite' inainte de varsta de 60 de ani, dar si oameni care si-au pastrat deplinatatea facultatilor mintale si dupa ce au implinit 90 de ani”, considera unul dintre profesorii din cadrul departamentului de psihiatrie, de la NYU School of Medicine.

Abilitatea de a jongla cu mai multe sarcini in acelasi timp si cu numeroase fluxuri de date simultant se numara printre cerintele unui CEO. Acesta trebuie sa faca fata, 24 de ore pe zi, sapte zile din sapte, la toate provocarile functiei sale.

Capacitatea de a integra idei noi, intr-un tipar mental deja existent, in special din domenii care evolueaza rapid, precum tehnologia, se numeste stiintific inteligenta fluida. Aceasta scade o data cu varsta.

Toate aceste lucruri par contradictoriii, pentru ca pe masura ce inaintezi in varsta, cu atat vei dobandi mai multe capacitati administrative.

Aceasta cunoastere aprofundata este motivul pentru care cateva companii, cel putin in afara Silicon Valley, si-ar dori un director de 25 de ani, in ciuda faptului ca sinapselele lui se vor degrada rapid.

„Trebuie sa stii cum sa echilibrezi viteza la care poti procesa informatii cu suma totala de experiente care te pot determina sa iei anumite decizii”, a mai declarat cercetatorul, citat de Forbes.

Walter J. Zable, fostul CEO  de la Cubic, o companie de tehnologie cu sediul in San Diego, a fondat firma in 1951. La 95 de ani, Zable este cel mai in varsta CEO al unei companii cotate la bursa, in valoare de cel putin 500 de milioane de dolari.

Tehnologia a fost, de fapt, cea de-a doua cariera a sa. La sfarsitul anilor "30, a jucat pentru echipa profesionista de fotbal New York Giants.

Melvin J. Gordon, CEO-ul in varsta de 91 de ani de la Tootsie Industries, si-a inceput, de asemenea, cariera intr-un domeniu complet diferit de cel in care activeaza in prezent. Inainte sa se angajeze la producatorul de bomboane, in 1952, el a fost producator de tricotaje.

Gordon sustine ca toate cunostintele dobandite in vanzari si experienta acumulata l-au ajutat sa aiba succes, mai tarziu.

Pe de alta parte, alti CEO beneficiaza de pe urma faptului ca au lucrat intr-un singur domeniu, de-a lungul vietii.

Directorul general de la Costco, James Sinegal, si-a inceput  cariera in retail in 1954, cand a invatat „secretele comertului” de la legendarul Sol Price, cel care a fondat Price Club. Filozofiile lui Sinegal, despre modul corect de a trata clientii si angajatii stau la baza succesului Costco.

Iata lista celor mai batrani 15 CEO din lume:

1. Walter J. Zable, 95 de ani

Companie: Cubic

Valoarea companiei: 1,375 milioane de dolari

2. Melvin Gordon, 91 de ani

Companie: Tootsie Roll Industries

Valoarea companiei: 1,714 milioane de dolari

3. O. Bruton Smith, 84 de ani

Companie: Sonic Automotive si Speedway Motorsports

Valoarea companiei: 793 milioane de dolari, respectiv 579 milioane de dolari

4. Howard Solomon, 83 de ani

Companie: Forest Laboratories

Valoarea companiei: 10,547  milioane de dolari

5. Jack E. Golsen, 82 de ani

Companie: LSB Industries.

Valoarea companiei: 1,006 milioane de dolari

6. Charles J. Urstadt, 82 de ani

Companie: Urstadt Biddle Properties

Valoarea companiei: 562 milioane de dolari

7. K. Rupert Murdoch, 80 de ani

Companie: News Corp

Valoarea companiei: 41,474 milioane de dolari

8. Warren E. Buffett, 80 de ani

Companie: Berkshire Hathaway

Valoarea companiei: 188,899 milioane de dolari

9. Clayton W Wiliams Jr. 79 de ani

Companie: Clayton Wiliams Energy

Valoarea companiei: 876 milioane de dolari

10. Harold C. Simmons, 79 de ani

Companie: NL Industries

Valoarea companiei: 948 milioane de dolari

11. Ronald Rubin, 79 de ani

Companie: Pennsylvania REIT

Valoarea companiei: 878 milioane de dolari

12. J. Willard Marriott Jr, 79 de ani

Companie: Marriott International

Valoarea companiei: 12,122 milioane de dolari

13. Bernard Francis Saul II, 78 de ani

Companie: Saul Centers

Valoarea companiei: 754 milioane de dolari

14. David Fitzgerald, 77 de ani

Companie: ArthroCare

Valoarea companiei: 938 milioane de dolari

15. Sheldon Gary Adelso

Companie: Las Vegas Sands

Valoarea companiei: 32,913 milioane de dolari

#buffett, #mogul, #murdoch, #rupert murdoch, #top ceo , #stiri Berkshire Hathaway