Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Miliardarii lumii tocmai au pierdut zeci de miliarde de dolari

Miliardarii lumii tocmai au pierdut zeci de miliarde de dolari

Alinare sau nu pentru cei afectati de criza economica: miliardarii lumii, mai ales cei care au investit in IT, au pierdut zeci de miliarde de dolari in cateva luni de probleme financiare.

Desigur, bogatii planetei nu au ramas in pilelea goala, dar pierderile suferite de ei se pot contoriza la zeci de miliarde de dolari, rezultate care pentru altii ar fi insemnat falimentul. Acest lucru demonstreaza ca nimeni nu a anticipat in mod real criza si, chiar daca a anticipat-o, nu a luat masurile corecte pentru prevenirea efectelor ei.

Specialistii spun ca nu numai criza este de vina, ci si jocurile riscante pe care le-au facut investitorii cu buna stiinta: actiuni cumparate pe credit, actiuni riscante care pareau promitatoare la un moment dat si asa ami departe.

Daca firmele din IT au mai supravietuit la o criza, in 2000, acest lucru nu i-a facut deloc sa fie mai pregatite de data asta. La fel s-a intamplat si cu investitorii precum Warren Buffet sau Larry Ellison de la Oracle, Steve Ballmer, directorul executiv Microsoft sau Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com.

Problemele sunt pentru unii concrete, precum pierderea unor sume cash, dar pentru altii scaderea valorii este doar pe hartie, pentru ca valoarea actiunilor detinute la diverse companii s-a diminuat.

Valoarea medie a scaderii valorii actiunilor listate pe Bursa a fost stabilita la 49% pentru primele 175 de corporatii americane.

Pierderea lui Warren Buffet poate fi estimata la 13,6 miliarde de dolari pina in momentul de fata. Asta doar din scaderea valorii actiunilor companiei sale, Berkshire Hathaway. Larry Ellison, fondatorul Oracle a pierdut la fel circa 6,2 miliarde de dolari, tot din devaluarea actiunilor companiei.

Steve Ballmer a avut pierderi de circa 5,1 miliarde de dolari, Jeff Bezos de aproximativ 3,6 miliarde de dolari, iar Rupert Murdoch de la News Corp. de 4 miliarde de dolari. Acesta ar fi topul celor mai mari pierderi personale din economia americana.

Analistii au recunoscut ca din aceste cifre se pot observa cei mai activi investitori sau cei care au investit cei mai multi bani in actiuni listate. Pina la urmainsa, nu trebuie uitat ca ei au ramas cu destule miliarde si in niciun caz nu mor de foame.

Au existat si cazuri mai dificile, precum Boston Scientific, in care oficialii companiei au facut credite pentru a cumpara actiuni ale firmei, iar apoi au fost ogligati sa vanda in pierdere pentru a putea acoperi o parte din aceste credite, ramanand cu sume importante de achitat. Vanzarea masiva de actiuni a dus de asemenea la deprecierea mai rapida a valorii celorlalte actiuni.

Acest lucru va duce la investitii mai mici din partea executivilor in actiunile propriei companii, noteaza analistii de pe Wall Street. Iar acest lucru se va traduce in administrarea mai relaxata a companiei, atunci cand banii proprii nu sunt amenintati, spun ei.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1526 ori