Greselile lui Buffett: Oracolul din Omaha, "lovit" de propriile predictii

Luni, 02 Mai 2011, ora 14:27
3092 citiri
Greselile lui Buffett: Oracolul din Omaha, "lovit" de propriile predictii

Reputatia lui Warren Buffett incepe sa se clatine, dupa ce miliardarul din Omaha a cazut "in plasa" unui manager de la Berkshire Hathaway, cumparand compania Lubrizol. Oracolul din Omaha a devenit "victima" propriilor politici de management, potrivit Huffington Post.

Cu cateva zile in urma, mii de actionari ai Berkshire Hathaway, una din cele mai prestigioase companii din lume, au participat la un congres in Omaha, Nebraska, pentru a se intalni cu venerabilul lor lider, Warren Buffett.

De-a lungul carierei sale lungi si profitabile, Buffett si-a construit o reputatie impresionanta, fiind un model de integritate si virtute pntru ceilalti.

Reuniunea anuala a actionarilor companiei sale a ajuns sa semene cu o ceremonie de beatificare, in care o persoana este beatificata an de an.

Vibratiile de la intrunirea din acest an au fost insa diferite.

Problema a inceput cu 5 luni in urma, cand David Sokol, un locotenent de top in Berkshire Hathaway, l-a convins pe Buffett sa achizitioneze un producator de produse chimice, asa numitul Lubrizol.

Buffett a declarat ulterior ca la inceput nu a fost foarte incantat de idee.

La un moment dat, in conversatia lor, Sokol ar fi mentionat ca detine actiuni la Lubrizol, insa nu a mentionat cat de multe actiuni poseda.

Buffett a cumparat Lubrizol pentru 9 milioane de dolari, iar cei 10 milioane de dolari ai lui Sokol au devenit 13.

Sokol a demisionat in momentul in care totul a iesit la iveala, in acest moment fiind investigat de catre Comisia de Valori Mobiliare din SUA.

Insa laudata reputatie a lui Buffett a suferit o grea lovitura.

Cu o saptamana in urma, un comitet de audit convocat de catre Berkshire Hathaway a lansat un raport acuzandu-l pe Sokol de incalcarea celor mai inalte standarde de etica in afaceri.

Potrivit raportului, Sokol a aflat pentru prima data de Lubrizol in toamna anului trecut cu ajutorul unor bancheri de investitii de la Citigroup care i-ar fi spus numele de companii care l-ar putea interesa pe Buffett.

Pe 13 decembrie, Sokol a cerut Citi sa-l  prezinte CEO-ului Lubrizol, James Hambrick, iar a doua zi a facut prima achizitie la Lubrizol de 2.300 de actiuni.

Dupa ce a aflat de interesul lui Buffett de a cumpara Lubrizol, Sokol a investit 10 milioane de dolari in 96.060 actiuni.

Potrivit raportului, Buffett nu stia de implicarea Citi si a lui Sokol, pana in momentul in care a fost semnat acordul de fuziune dintre Berkshire si Lubrizol, in luna martie.

Avocatul lui Sokol precizeaza ca acesta a fost interesat de investitii la Lubrizol inca din vara anului 2010, iar in momentul in care a cumparat actiuni nu putea sa anticipeze ca Buffett va avea vreun interes in compania Lubrizol.

In prezent, Buffett se confrunta cu critici, dupa lansarea unei scrisori in mass media : “Nu cred ca achizitiile lui Sokol la Lubrizol erau ilegale. Nu a fost nimic gresit”.

Acest lucru a parut surprinzator de la un om de afaceri care si-a indemnat constant angajatii sa ramana in limitele legii.

Deviza lui Buffet era: "Daca pierdeti bani din firma, voi fi intelegator, dar daca pierdeti o farama de reputatie voi fi nemilos".

Dupa ce scrisoarea a fost facuta publica, multe intrebari nu si-au gasit raspunsul. Ce s-a intamplat cu eroul curajos care a facut acel juramant celebru? Si-a pierdut acesta vointa sau nervii necesari pentru a fi nemilos?

La intalnirea de sambata trecuta, Buffett a numit situatia "inexplicabila" si de "neiertat" declarand:  "am facut o mare greseala prin faptul ca nu l-am intrebat cand a cumparat actiuni la Lubrizol".

Buffett si-a construit compania pe principiul ca managerii de sub el ar trebui sa aiba cat mai multa libertate.

In cazul in care Berkshire ar fi fost o companie obisnuita, Sokol ar fi trebuit sa raporteze achizitia de actiuni la un departament juridic.

Doar 21 de persoane lucreaza la sediul societatii care ocupa un etaj al unei cladiri de birouri din Omaha.

Berkshire este adesea descris ca fiind "descentralizat", un alt mod de a spune ca increderea lui Buffett in managerii lui este enorma.

Buffett a avut incredere in Sokol.

In mandatul sau de 11 ani la Berkshire Hathaway, Sokol a dovedit ca isi merita banii, iar Buffett parte multa responsabilitate.

Cel mai recent "cadou" pe care Buffett i-l incredintase a fost NetJets, o filiala Berkshire.

Sokol a ordonat o restructurare a NetJet si a redus datoria de la 1,9 miliarde de dolari la 1,3 mld de dolari.

Lucrurile pareau ca merg in directia cea buna. In decurs de un an, NetJets a fost din nou pe profit.

Buffet a laudat in scrisoarea anuala catre actionari realizarile lui Sokol, cu doar o saptamana inainte de a iesi la iveala planul acestuia.

Cea mai mare calitate care l-a adus pe Buffett la rangul de cel mai admirat lider in afaceri din istorie este aceeasi calitate care a permis abuzurile in companie.

Aceasta nu este insa prima greseala a lui Buffett.

Este binecunoscut cazul din 2004, cand General Re, o companie de asigurari pe care Buffet o detinea din 1998, a intrat sub ancheta pentru desfasurarea de afaceri frauduloase cu American International Group.

Atunci, ca si acum, Buffet a fost criticat pentru incredere "nelimitata" intr-unul din directorii executivi.

In acel caz, rolul lui Sokol era jucat de Ronald Ferguson, pe vremea aceea CEO General Re.

Ferguson a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru frauda.

Prin urmare, stilul de management al lui Buffett este un joc de noroc, insa multi analisti spun ca daca omul de afaceri ar fi fost mai prudent nu s-ar fi bucurat de succesul pe care il are in prezent.

Cu toate acestea, multi nu isi explica de ce l-a aparat Buffett pe Sokol chiar si dupa ce lucrurile au iesit la iveala.

Acest pas gresit l-ar putea costa pe celebrul miliardar nu numai admiratia lumii dar si reputatia de invingator.

La intalnirea de sambata din Omaha, Buffett a luat masuri.

Acesta a discutat despre posibilitatea unor noi doua achizitii, care ar fi de marimea afacerii Lubrizon si a precizat ca are in vedere o noua persoana care sa-i ia locul.

#berkshire hathaway, #compania lubrizol, #managerii lui warren buffett, #oracolul din omaha, #predictiile lui warren buffett, #reputatia lui warren buffett, #scandalul cu sokol, #stilul de management al lui warren buffett, #warren buffett, #warren buffett si sokol, #warrent buffett a cumparat lubrizol , #stiri Berkshire Hathaway

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0001

1 USD = 4.5085 RON

0.0133
  1. Facturi mai mari la energie. Când vor intra în vigoare noile tarife
  2. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  3. Diferențele colosale între sumele acumulate de români la Pilonul II de pensie. Cum poți afla câți bani ai în cont și cum pot fi retrași fără plata impozitului pe venit
  4. Creșterea pensiilor. Câți bani ar putea primi un vârstnic din ianuarie 2025 EXEMPLU DE CALCUL
  5. Se anunță scumpiri la ulei. România va avea cea mai slabă recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani
  6. O companie a guvernului maghiar pregătește o lovitură de proporții în România. Vrea să preia o societate importantă dintr-un domeniu strategic
  7. Construcția unui drum esențial acumulează întârzieri după întârzieri. „S-a întâlnit hoțul cu prostul pe contractul ăsta"
  8. Județele unde românii câștigă cele mai mari salarii. 1 din 3 cetățeni se află la limita supraviețuirii
  9. Cum va arăta România în 2050. O populație îmbătrânită și sub nivelul din 1950
  10. Taxa pe lux a intrat în vigoare. Ce formular trebuie completat la ANAF pentru mașinile și locuințele scumpe