Cum vede Warren Buffett economia americana

Miercuri, 19 August 2009, ora 10:45
1558 citiri
Cum vede Warren Buffett economia americana

SUA trebuie sa controleze nivelul ridicat de injectii de capital in sistemul financiar, ce reprezinta momentan un pericol pentru principala economie mondiala, a afirmat intr-un articol publicat in New York Times, investitorul miliardar Warren Buffett, citat de Bloomberg, preluat de NewsIn.

"Infuziile masive de fonduri federale" au salvat sistemul financiar iar economia americana intra intr-o perioada de recuperare, a scris Buffett intr-un articol publicat in cotidianul New York Times.

Chiar daca saluta masurile adoptate de Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, si de oficialii administratiilor Bush si Obama, Buffett afirma ca momentan SUA trec printr-o "regiune necunoscuta".

Guvernul incearca sa reporneasca consumul prin planul de 787 miliarde dolari de stimulare a economiei, iar Trezoreria si Federal Reserve au oferit alte zeci de miliarde pentru a salva institutii financiare si pentru a revigora sistemul bancar.

Deficitul bugetar este prognozat sa atinga un nivel record de 1,841 mii de miliarde dolari in anul fiscal ce se va incheia la data de 30 septembrie.

"Doze enorme de bani sunt administrate in continuare si, in curand, vom fi nevoiti sa ne confruntam cu efectele secundare ale acestor politici", a adaugat Buffett.

"Pentru moment, aceste efecte sunt invizibile si ar putea ramane latente pentru o perioada indelungata. Insa consecintele pot fi la fel de grave ca si cele ale crizei financiare", a precizat acesta.

Buffet a precizat ca aceste injectii masive de capital vor duce la majorarea deficitului la 13% din produsul intern brut (PIB) in anul fiscal curent, iar datoria neta va urca la 56% din PIB.

Diferenta intre cheltuieli si venituri a urcat in iulie la 180,7 miliarde dolari, aceasta luna fiind cea in care guvernul american a cheltuit mai mult decat in oricare alta luna din istoria SUA, a anuntat Trezoreria americana la data de 12 august.

"Dupa ce cresterea economica va fi asigurata, Congresul trebuie sa stopeze cresterea indatorarii", a precizat Buffett.

Pacific Investment Management Co., care administreaza cel mai mare fond de obligatiuni din lume, a declarat intr-un raport publicat recent ca dolarul se va deprecia din cauza deficitului bugetar enorm al SUA, ce erodeaza pozitia dolarului ca valuta de rezerva.

"Infuziile necontrolate vor cauza, cu siguranta, scaderea puterii de cumparare a dolarului", a declarat Buffett.

"Destinul dolarului este momentan in mainile Congresului", a incheiat acesta.

Buffett este presedintele si directorul executiv al grupului Berkshire Hathaway Inc. din Omaha, companie transformata de acesta intr-un gigant de 155 miliarde dolari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buffet, #datorie, #deficit, #dolar , #stiri Berkshire Hathaway