Biografiile elitelor financiare: Warren Buffett, secretele unui investitor legendar

Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 00:00
3535 citiri
Biografiile elitelor financiare: Warren Buffett, secretele unui investitor legendar
Foto: Wikimedia

La 85 de ani este aproape un mit inconjurat de aura data de cei 62,5 miliarde de dolari controlati prin compania Berkshire Hathaway.

Succesul inregistrat de operatiunile financiare derulate de el si simplitatea logicii din spatele deciziilor au generat pana acum trei volume dedicate legendei Warren Buffet, iar lectia data de acesta poate fi invatata rapid de orice investitor, arata Startups.

Discipol fidel

Despre miliardarul american circula destule legende, unele lansate chiar de el. Una este cea a primei afaceri facute pe strazile orasului natal, Omaha, statul Nebraska, cand a scos profit vanzand pe strada Coca-Cola.

Adevarata sau nu, afacerea Coca-Cola din copilarie s-a perpetuat pana in prezent, Berkshire Hathaway fiind unul dintre actionarii reprezentativi ai The Coca-Cola Company.

De altfel, aventura lui Buffett la nivel mare a inceput in anii de studentie la Universitatea Columbia, unde a fost pregatit de legendarul investitor Benjamin Graham.

Abordarea acestuia referitoare la valoarea intrinseca a unei afaceri a fost un laitmotiv al carierei lui Buffett. In 1965, acesta a preluat conducerea companiei Berkshire Hathaway, iar de atunci succesul l-a insotit la orice pas.

Secretul sau pare sa stea in continuarea lectiei deprinse de la mentorul sau: investitii in actiuni ale unor companii care ofera dividende acceptabile si fidelitate in mentinerea acestor plasamente.

In cei 50 de ani de prezenta a sa la varful Berkshire Hathaway, compania si firmele ale caror actiuni se afla in portofoliul Berkshire nu au dat pietei niciun produs revolutionar.

In schimb, cine ar fi investit la mijlocul anilor '60 o suma de 10.000 de dolari in inspiratia genialului Buffett s-ar fi bucurat acum de o avere de 49 de milioane de dolari.

Din 1965 si pana in prezent, Berkshire Hathaway a performat de doua ori la fel de bine ca indicele S&P 500.

Motto-ul lui Buffet - "Lumea o sa vrea oricand sa bea o Coca-Cola si sa manance dulciuri" - justifica pe deplin decizia de a investi masiv in actiunile producatorului de bauturi acidulate, ca si in cele ale Kraft Foods.

Nu este singura pofta a populatiei pe care Buffet a stiut sa o exploateze cu succes.

Banii sai si ai actionarilor Berkshire au fost directionati spre afaceri sigure din domeniul bancar (Master Card, American Express, Bank of New York Mellon, US Bancorp etc.), auto (GM), consultanta financiara (Goldman Sachs, Moody's) constructii, transporturi, energie, asigurari, servicii de sanatate si televiziune.

O filosofie a valorii

Practic, Buffett si-a axat privirile pe nevoile de baza ale consumatorilor din SUA si din lumea intreaga.

In spatele mitului unui investitor de succes se ascunde o lectie simpla predata de Graham si intiparita pe vecie in mintea lui Buffett: "Stabileste valoarea reala a unei companii si cumpara actiuni cand cotatia este sub valoarea reala a acestora".

Deloc axat pe stilul riscant al investitorilor care vand si cumpara dupa cum oscileaza piata, Buffett a ramas dedicat investitiilor facute in timp, lasand ca acestea sa sporeasca incet zestrea imperiului sau financiar.

Regulile care i-au guvernat activitatea sunt simple:

1. Niciodata sa nu pierzi bani!

2. Niciodata sa nu uiti regula nr. 1!

Dar dincolo de acestea se ascund si alte secrete deprinse in timp. In principiu, Buffett se incumeta sa preia cu totul companii care genereaza un flux constant de lichidati, cum sunt firmele de asigurari.

Beneficiind de aceste venituri si fara o suprasarcina prea mare a despagubirilor, cel putin in primii ani de la inceperea activitatii, Buffett a reusit sa reinvesteasca inteligent banii, sporind valoarea de piata a Berkshire Hathaway.

Citate celebre

Spre deosebire de mentorul sau, care a publicat un volum intitulat "Investitorul inteligent", Warren Buffett nu s-a aventurat de taramul literaturii de specialitate mai departe de scrisorile anuale transmise actionarilor Berkshire Hathaway.

Dar fiecare dintre acestea s-a dovedit in timp o adevarata lectie practica predata de un maestru al jocurilor la bursa.

Oportunist din fire, Buffett asteapta in multe cazuri ca pretul unor actiuni sa coboare la recorduri istorice inainte de a miza pe acestea. Este cazul investitiilor facute in Goldman Sachs, General Electric, American Express sau Geico.

"Fii temator atunci cand altii se arata lacomi si fii lacom cand altii se tem" este doar unul din citatele celebre ale octogenarului miliardar.

Popularitea acestor firme a reprezentat o atractie, dar fara o sansa oferita de un context nefavorabil in evolutia lor, Berkshire Hathaway nu s-ar fi numarat probabil printre actionarii acestora.

"Este preferabil sa cumperi o companie extraordinara la un pret curat decat o companie curata la un pret extraordinar", este un alt citat celebru al lui Buffett.

Si, intr-adevar, miliardarul american pare sa tinteasca intotdeauna catre companii cu pedigree sau catre firme care detin cel putin un brand stabil si un public fidel al acestuia.

"Perioada pe care vrem sa investim este 'pentru totdeauna'!" - reprezinta o alta deviza dupa care Warren Buffett actioneaza.

Omul de afaceri nu se arata impresionat de fluctuatiile pe termen scurt ale bursei si se dovedeste capabil sa astepte ani sau decenii ca sa culeaga roadele investitiilor sale.

"Daca o afacere merge bine, actiunile eventual vor urma acelasi trend", crede miliardarul octogenar, care priveste fiecare investitie ca pe un parteneriat.

Un lider natural

Succesul, perseverenta si umorul sau fin l-au facut pe Warren Buffett sa devina un adevarat star in lumea financiara.

Discursul sau de la Adunarea Generala a Actionarilor Berkshire este urmarit in medie de 20.000 de persoane, lucru care i-a facut pe analisti sa compare evenimentul cu un "Woodstock al capitalismului".

Buffett are si el discipolii sai in lumea investitorilor, cel mai cunoscut fiind poate Norman Rentrop, directorul firmei de investitii globale Rentrop Investment Office.

Cat despre validitatea sfaturilor sale, chiar si intr-un secol in care noile tehnologii se dovedesc tot mai provocatoare, omenirea va fi in continuare condusa de unele nevoi simple.

Nu ramane decat sa le identifici si sa manifesti aceeasi rabdare si pasiune ca Warren Buffett, iar norocul va fi de partea ta.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#biografie Warren Buffet, #risc investitii, #berkshire hathaway, #imperiu financiar Buffet , #Investitii