Piata berii din Romania a scazut in 2010 cu 3,5%

Marti, 22 Martie 2011, ora 11:55
2499 citiri
Piata berii din Romania a scazut in 2010 cu 3,5%

Pieta berii a scazut in 2010 cu 3,5% fata de anul precedent, atingand un volum total de 17 milioane de hectolitri, ca urmare a contextului economic instabil, arata datele prezentate marti de Asociatia "Berarii Romaniei", potrivit NewsIn.

In ultimii doi ani, piata berii a inregistrat o contractie de 16% fata de anul 2008, an in care volumul vanzarilor de bere a atins o cota maxima de 20,2 milioane hectolitri.

Consumul de bere pe cap de locuitor in anul 2010 a inregistrat o valoare de 78 de litri, continuand trendul descedent inceput in anul 2009, "demonstrand faptul ca situatia economica a afectat consumatorii si obiceiurile de consum".

Membrii Asociatiei "Berarii Romaniei"- Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si Ursus Breweries - au investit 51 milioane de euro anul precedent, iar contributia la bugetul de stat prin diferite taxe (accize, TVA, taxe de personal si contributie la asigurari sociale) a atins pragul de 270 de milioane de euro, in crestere cu 7 milioane de euro comparativ cu anul 2009.

"Berea este o industrie nationala, cele mai recente date statistice demonstrand ca 99% din consumul de bere in Romania este acoperit de productia interna", a declarat presedintele Asociatiei "Berarii Romaniei", Jan Derck van Karnebeek.

In acest moment, cele cinci companii membre ale Asociatiei "Berarii Romaniei" ating in hectolitri un volum de 15,3 milioane, cu 4,4% mai putin fata de anul 2009, si ofera un numar de peste 4 100 de locuri de munca in cadrul celor 10 fabrici de bere situate in mai multe orase din tara. Industria berii genereaza in total un numar de 96 400 locuri de munca, atat in fabricile sale, cat si in sectoare adiacente precum retail, industrie ospitaliera, furnizori si distribuitori.

Preferintele consumatorilor in ceea ce priveste ambalajul s-au mentinut constante, PET-ul detinand o pondere de 49,3%, sticla-31,7%, doza reprezinta 16%, iar berea la draft-3%.

"Cu toate ca, in anul 2010, industria berii a intampinat o serie de schimbari datorate reculului economic, puternic resimtite la nivelul investitiei si al fortei de munca, precum si in inchiderea unor fabrici de bere, ne dorim ca prin eforturile sustinute sa mentinem stabilitatea si totodata revenirea acestui sector cu o productie preponderent locala", a declarat directorul general al Asociatiei "Berarii Romaniei", Constantin Bratu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consum intern, #piata berii, #romania , #stiri Bergenbier