Politicile lui Bernanke sporesc profiturile bancilor. Se vor ieftini si creditele?

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:30
2346 citiri
Politicile lui Bernanke sporesc profiturile bancilor. Se vor ieftini si creditele?
Sursa: White House Dossier

Profiturile bancilor americane din creditele ipotecare au crescut semnificativ in trimestrul trei din 2012, pe fondul masurilor de relaxare cantitativa luate de seful Federal Reserve, Ben Bernanke.

Masurile de relaxare cantitativa presupun cresterea rezervei de numerar de pe piata pentru stimularea economiei si au constituit unul din pilonii politicii monetare a Federal Reserve.

Ramane, insa, de vazut daca rezultatele trimestrului trei vor conduce la ieftinirea creditelor ipotecare, aspect de care depinde succesul acestor masuri, sau doar vor creste profiturile bancilor, comenteaza CNBC.

Bernanke s-a vazut nevoit sa-si apere public demersurile, dupa criticile pe care i le-a adus Mitt Romney. Acesta a declarat ca Federal Reserve mentine "artificial" nivelul redus al dobanzii.

Presedintele Federal Reserve considera ca economia nu creste suficient de rapid pentru a reduce rata crescuta a somajului, scrie Times Union.

In plus, nivelul scazut al dobanzilor poate ajuta la reducerea deficitului bugetar federal printr-un cost mai mic al imprumuturilor guvernamentale si venituri suplimentare din impozite.

Federal Reserve si-a anuntat la jumatatea lui septembrie planul de a cumpara lunar titluri de credit ipotecar in valoare de aproximativ patruzeci de miliarde de dolari, pana cand se va putea observa o imbunatatire semnificativa a economiei.

Rata medie a dobanzii la creditele ipotecare pe treizeci de an a scazut deja la un nivel record de 3,4% in aceasta saptamana, si s-ar putea reduce si mai mult, in functie de decizia bancilor comerciale.

"Pentru bancile generatoare de credite ipotecare, acest trimestru (trei - n.red.) a adus unele din cele mai bune vesti pe care le-ar fi putut primi", a declarat Steven Abrahms, strateg pe creditele ipotecare la Deutche Bank. "Ele vor continua sa genereze credite si sa le vanda pe piata cu o valoare adaugata sporita", a mai adaugat acesta.

Rata dobanzii pentru bondurile ipotecare a scazut si ea, dupa decizia Federal Reserve, de la 2,36% la un minim de 1,65% saptamana trecuta.

Aceasta inseamna un profit de 1,6% pentru banci din oferirea de credite catre populatie si vanzarea ulterioara a acestor credite pe piatele secundare. Comparativ, profitul era de 1,44% anterior trimestrului trei si de 0,5% in perioada 2000-2010.

Relaxarea monetara, sub diferite forme, este tot mai des utilizata de bancile centrale.

Banca centrala a Australiei a anuntat si ea o scadere a ratei dobanzii pana la 3,25%, pentru a contracara incetinirea economica a tarii in urma scaderii cererii pe piata miniera, scrie Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica monetara SUA, #politica fiscala SUA, #relaxare cantitativa SUA, #cumparare obligatiuni SUA, #credite ipotecare sua , #SUA Federal Reserve