SUA, LA UN PAS DE DEFAULT

Joi, 14 Iulie 2011, ora 13:10
2429 citiri
SUA, LA UN PAS DE DEFAULT

"SUA va intra inevitabil in incapacitate de plata. Este un imperiu supraextins care se afla in declin, iar sistemul financiar va cadea", spune David Murrin, director de investitii Asset Management Emergent.

Intrebarea pe care multi analisti si-o pun este daca SUA va declara default cand i se va cere sau daca decizia va fi luata pe cont propriu.

Republicanii si democratii se afla in discutii cu privire la modalitatile prin care pot reduce deficitul bugetar. Decizia va trebui luata pana pe 2 august, in caz contrar America intrand in default tehnic.

Presedintele FED, Ben Bernanke, a avertizat miercuri ca intrarea in incapacitate de plata a Americii ar transmite unde soc in sistemul financiar mondial.

Acesta a mai precizat ca dupa 2 august, vor fi reduse platile catre asigurarile sociale si asistenta medicala, salariile militarilor, pentru a evita noile imprumuturi

Murrin sustine ca echilibrul de putere s-a mutat din Vest catre Est, de la America spre China. Prin urmare, SUA nu-si permite in momentul de fata sa concureze cu puterile estice.

"Economia Americii si sistemul financiar sunt in declin, am vazut cresteri economice in putine sectoare in ultimul deceniu", spune acesta.

Murrin sustine ca pietele emergente au un avantaj distinct asupra economiilor mature prin datele demografice, dinamica lucrului precum si abilitatea de a avea cresteri economice fundamentale. Acest dezechilibru impinge inevitabil spre pietele dezvoltate.

In opinia acestuia, singurul exemplu similar este Marea Britanie, care a fost odata un imperiu iar atunci cand a pierdut puterea, odata cu criza canalului Suez din 1956, s-a ales cu o cantitate enorma de credite, majoritatea apartinand Americii.

Aceasta a fost puterea pe care America a avut-o asupra Marii Britanii, insa valorile lor au fost asemanatoare din punct de vedere geo-politic, iar lumea nu s-a schimbat prea mult.

Potrivit analistului, America este ultimul "imperiu occidental crestin". 

"Daca ma uit la modul in care China incearca sa controleze datoriile din Europa si datoria SUA, situatia devine periculoasa pentru America. Daca as fi fost la Casa Alba, m-as simti in siguranta din punct de vedere militar, insa fiscal as fi extrem de vulnerabil", a mai subliniat analistul.

"China isi extinde flota cu o rata ametitoare, iar asta va avea consecinte pe termen lung.

Noi, in Europa am incercat sa ne recastigam imperiul prin procesul de regionalizare fortata, care a fost sortita esecului. Optiunile SUA sunt destul de sumbre, iar asta e un adevarat dezastru", spune acesta.

Dezastrul real ar fi recunoasterea prabusirii puterii SUA. Acest lucru accelereaza pierderea puterii, crede Murrin.

In ceea ce priveste investitorii care se intreaba spre ce sa priveasca, Murrin le recomanda sa nu detina active in dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#default sua, #economie america, #incapacitate plata, #sua, #dolar, #criza america, #dolari , #stiri Ben Bernanke