Seful Fed nu ofera masuri de crestere economica. Vezi reactiile de pe piete

Vineri, 26 August 2011, ora 18:53
1844 citiri
Seful Fed nu ofera masuri de crestere economica. Vezi reactiile de pe piete

SUA nu are parte de o noua runda de achizitii, si nici nu va beneficia de masuri suplimentare pentru sprijnirea economiei, asa cum reiese din discursul tinut de seful Fed, Ben Bernanke, din aceasta seara.

Ben Bernanke, seful Fed a recunoscut, intr-un discurs tinut la intalnirea anuala de la Jackson Hole, Wyoming, ca economia SUA se confrunta cu provocari mari in aceasta perioada, dar si-a reinnoit punctul de vedere ca este nevoie de masuri fiscale, nu monetare, pentru a face fata celor doua mari probleme cu care se confrunta acum: problemele actuale si impedimentele structurale pe termen lung ale cresterii economice.

Bernanke a facut un apel la legiuitori pentru a actiona in sensul reorganizarilor politicilor fiscale si a programelor de cheltuieli, dar i-a si avertizat pe acestia ca grabirea unor pasi ar putea ameninta o economie atat de fragila ca cea a SUA, relateaza Forbes.

"Chiar daca problema sustenabilitatii fiscale trebuie rezolvata urgent, legiuitorii fiscali, in consecinta, nu ar trebui sa piarda din vedere fragilitatea refacerii economiei.

Din fericire, cele doua obiective, de a atinge  sustenabilitatea fiscala si de a evita crearea unei tendinte fiscale in procesul de revenire a economiei, sunt compatibile.

Actionarea imediata pentru a pune in aplicare un plan de a reduce viitoarele deficite pe termen lung, simultan cu sporirea atentiei fata de implicatiile pe care alegerile fiscale le au pe termen scurt, ar putea ajuta la indeplinirea ambelor obiective", a declarat seful Fed, in discursul tinut in cadrul adunarii anuale de la Wyaoming.

Chiar daca nu a existat nicio promisiune clara pentru eventuale actiuni din partea FED, banca centrala a garantat totusi, la inceputul acestei luni, ca va pastra scazute ratele de interes pana cel putin la mijlocul lui 2013, in cazul in care activitatea economica nu se imbunatateste considerabil.

Pietele au scazut, ca urmare a discursului lui Bernanke, dar nu s-a instalat sentimentul de panica existent pe piata bursiera acum cateva zile, in luna august.

La cateva minute dupa inceperea discursului sefului Fed, indicele Dow Jones a scazut cu 200 de puncte pana la 10,950, indicele S&P 500 a scazut cu 31 de puncte pana la 1,139, contractele futures Nasdaq a scazut 29 de puncte pana la 2,390.

Randamentul certificatelor la Trezoreria SUA cu maturitate la 10 ani au scazut cu 2,16 procente, pe masura ce investitorii au renuntat la actiuni si s-au indreptat spre bonduri, iar pretul aurului a crescut cu 16.50 dolari, la 1,779.70 dolari/uncia.

In discursul sau, Bernanke a mentionat, de asemenea, ca acum sunt conditii diferite fata de acum un an si ca situatia s-a imbunatatit considerabil fata de punctul maxim de criza financiara, inregistrat in urma cu trei ani.

Un lucru e sigur, spune seful Fed, "sistemul bancar american este, in general, mult mai bun acum, in conditiile in care bancile sustin o parte substantiala din capital".

Chiar daca afirmatiile oficialului sunt adevarate, acest lucru nu poate impiedica pietele sa puna la indoiala pozitia unor companii precum Bank of America, aflata in situatia de a primi o sustinere considerabila din partea fonsului de investitii Berkshire Hathaway, detinut de Warren Buffet, scrie Forbes.

La inceputul acestei zile. Departamentul de Comert al SUA arata, intr-o analiza a cresterii PIB-ului pe cel de-al doilea trimestru, ca economia Statelor Unite crestea in perioada aprilie-iunie cu 1%, mai putin fata de estimarile initiale 1,3%, dar totusi peste majoritatea previziunilor formulate.

#ben bernanke, #discurs, #seful fed, #sua, #sua achizitii bonduri , #stiri Ben Bernanke