Pretul petrolului continua sa creasca. Acum se cumpara aurul

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 11:47
1920 citiri
Pretul petrolului continua sa creasca. Acum se cumpara aurul

Pretul petrolului Brent a crescut miercuri la aproape 116 dolari pe baril, cotatia argintului a atins un maxim al ultimilor 31 de ani, iar aurul este la mai putin de 0,5% de un nou record istoric, din cauza raspandirii protestelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, transmite Reuters.

Cererea pentru active sigure, precum aurul, a crescut odata cu avansul pretului petrolului, care a atins saptamana trecuta maximul ultimilor doi ani si jumatate.

In Libia, razboiul civil pare iminent, iar Yemenul, Iranul si Omanul se confrunta cu intensificarea protestelor.

Washingtonul a avertizat marti ca Libia ar putea cadea intr-un razboi civil daca Muammar Khadafi nu renunta la putere.

Totodata, stirea ca autoritatile din Arabia Saudita au retinut un cleric siit a generat o stare de neliniste, Regatul riscand tensiuni intre factiunile religioase.

In Iran, care asigura circa 4,7% din productia mondiala de petrol, au aparut zvonuri privind ciocniri intre protestatari si fortele de securitate.

Principalele temeri de pe piata petrolului sunt legate de raspandirea violentelor catre Arabia Saudita, cel mai mare producator de exportator din lume, si Iran, de asemenea un jucator important.

De altfel, Arabia Saudita a majorat semnificativ exporturile de petrol in urma violentelor din Libia, pentru a compensa golul aparut in piata de intreruperea operatiunilor din statul nord-african.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au tinut referinta de la New York peste pragul 100 de dolari pe baril, iar cotatia Brent este la patru dolari de maximul ultimelor 28 de luni, de aproape 120 dolari pe baril, atins saptamana trecuta.

Investitorii se tem ca pretul ridicat al petrolului ar putea impiedica revenirea economiei globale, insa presedintele bancii centrale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a incercat marti sa calmeze pietele afirmand ca America nu va fi afectata decat daca situatia se prelungeste.

In tot acest timp, piata aurului se bucura de tot mai multa atentie, metalul pretios fiind considerat un bun activ defensiv in momente de criza.

Cotatia spot a aurului a atins miercuri 1.434,45 dolari pe uncie, cu numai 20 de centi sub maximul record inregistrat in sedinta anterioara de tranzactionare. Totusi, aurul bate acum in retragere, fiind cotat la mai putin de 1.430 dolari pe uncie.

Argintul a ajuns la 34,74 dolari pe uncie, cel mai ridciat nivel din 1980, inainte de a se retrage la 34,55 dolari pe uncie.

Majoritatea celorlalte piete de marfuri au fost stabile sau au evoluat in scadere.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#pret petrol, #metale pretioase, #aur, #argint, #scumpire petrol , #stiri Ben Bernanke