Presedintele Fed aduce speranta in pietele bursiere

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 09:57
1512 citiri
Presedintele Fed aduce speranta in pietele bursiere

Piata de actiuni americana si-a revenit marti, intorcandu-se deasupra pragului care marca nivelul minim al ultimilor 12 ani, dupa ce presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke a explicat ca nationalizarea marilor banci nu este o solutie la indemana. Bernanke a aratat ca valoarea semnificativa pe care o reprezinta bancile americane ar fi pierduta daca acestea ar fi detinute de catre stat, informeaza Reuters.

Declaratiile lui Bernanke au avut darul de a relaxa temerile investitorilor privind o eventuala "jefuire" a actionarilor bancilor, in cazul in care acestea ar fi preluate de catre stat. In declaratia adresata unei comisii senatoriale care se ocupa de problema bancilor, presedintele Fed a mai precizat ca desi s-ar putea impune, la un moment dat, nationalizarea bancilor, nu acum este momentul pentru asa ceva.

Actiunile din sectorul bancar de pe bursele din intreaga lume s-au prabusit dupa raspandirea vestii ca Statele Unite se afla in pragul preluarii unei parti mari din actiunile Citigroup. Discursul lui Bernanke a oprit aceasta prabusire si, indirect, si prabusirea principalilor indici bursieri americani.

Drept efect, bursele asiatice au deschis, la randul lor, pe verde marcand cresteri importante, existand asteptari ca si Europa sa se comporte similar. Pretul petrolului a crescut, de asemenea, cu patru procente, determinand, la randu-i, o crestere a principalelor companii petroliere americane - Exxon Mobil Corp si Chevron - tot cu aproape patru procente.

De asemenea, Bernanke a mai declarat ca ne putem astepta in mod rezonabil sa vedem finalul recesiunii din Statele Unite anul acesta, in masura in care numeroasele programe guvernamentale de stimulare a economiei vor functiona, informeaza AFP.

A avertizat, insa, ca o recuperare completa poate avea loc doar in doi sau trei ani, in conditiile in care economia americana se afla, in prezent, in mijlocul unei "contractii severe" care s-a continuat si in primul tremestru din 2009. "Este capital sa continuam completarea stimularii fiscale cu actiuni guvernamentale puternice pentru a putea stabiliza institutiile si pietele financiare", a mai declarat Bernanke in fata Congresului american.

"Daca actiunile intreprinse de administratie, Congres si Rezerva Federala reusesc sa refaca stabilitatea financiara - o conditie absolut necesara - ne putem astepta, in mod rezonabil, ca actuala recesiune sa se finalizeze in 2009, astfel incat 2010 sa fie un an al completei refaceri".

A adaugat, insa, ca analistii Fed nu se asteapta la o refacere economica completa mai devreme de doi sau trei ani. Somajul ar urma sa ramana ridicat pana in 2011, ceea ce va atarna greu in refacerea economiei. Si, in ciuda prognozelor pozitive, Bernanke a insistat pe faptul ca riscul unei adanciri a recesiunii este in continuare prezent, fiind, poate, la fel de mare ca si speranta unei refaceri, cu atat mai mult cu cat refacerea economica american depinde, intr-un grad inalt, si de refacerea economica a partenerilor sai comerciali. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nationalizare, # banca, # actiuni , #stiri Ben Bernanke