Politica monetara a SUA, contestata din interior

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 09:45
2080 citiri
Politica monetara a SUA, contestata din interior

Tom Hoenig, presedintele Rezervei Federale din Kansas City, a subliniat pericolele la care se expune economia americana daca dobanda de referinta pentru dolar se mentine le actualele niveluri scazute. 

"Experienta atat din Statele Unite, cat si din pietele internationale, arata ca mentrinerea unor niveluri ridicate ale stimulilor economici pe o perioada prea lunga de timp poate duce la exces financiar, volatitlitate economica si o rata a somajului chiar mai mare", a declarat Hoenig, citat de Financial Times.

Hoenig respinge argumentele lui Bernanke dupa care decizia FED de a mentine ratele de referinta la nivel scazut imediat dupa criza de la inceputul deceniului trecut nu a contribuit semnificativ la cresterea speculativa a sectorului imobiliar si a pietei creditelor.

"Dobanzile scazute contribuie la excese", a precizat Hoenig.

Argumentand ca datele economice sunt intotdeauna amestecate in primul stadiu al refacerii economiei, Hoenig a solicitat FED-ului sa ia in calcul pericolele exceselor speculative pe termen lung.

Financial Times subliniaza faptul ca rata cheie optima pentru dolar este, in momentul de fata, peste 0, conform unei reguli de politica monetara citata de presedintele FED, Ben Bernanke, saptamana trecuta.

Regula coreleaza dobanzile de referinta cu somajul si inflatia.

Aceaasta a fost prezentata intr-un grafic inclus in prezentarea lui Bernanke catre American Economic Assciation, in care a aparat decizia FED de a mentine dobanzile la un nivel scazut, dupa prabusirea sectorului dotcom, la inceputul deceniului trecut.

Graficul sugereaza ca dobanda optima s-a mutat peste 0 pe la mijlocul anului 2009.

Ca urmare, dobanda optima este deasupra lui 0 chiar si astazi, chiar daca FED-ul a mentinut dobanda de referinta in intervalul 0 - 0.25.

Aceasta constatare are relevanta pentru schimbarea care s-a produs in situatia cu care se confrunta FED-ul de la inceputul anului 2009.

La momentul respectiv, o analiza similara a FED sugera ca dobanda optima se situa la -5 procente.

Diferenta reflecta impactul puternic al programului FED de preluare a activelor, dar si al altor factori care au scazut perspectivele asupra economiei, somajul si inflatia.

Constatarea este notabila deoarece versiunea citata de catre Bernanke este una de perspectiva, foloseste propriile prognoze ale FED si foloseste metodele preferate de banci pentru masurarea inflatiei.

Recomandarea pe care o face aceasta masurare nu inseamna, totusi, ca marirea dobanzii de referinta este iminenta.

Politica FED ia in calcul riscurile ca o dobanda de politica monetara apropiata de 0 care nici nu stimuleaza economia dar nici nu o incetineste, s-ar putea schimba cu timpul.

Federal Open Market Committee, comisia care decide situatia dobanzii cheie pentru dolarul american, a reiterat in decembrie ca se asteapta la mentinerea dobanzii la niveluri "exceptional de scazute" pentru o "perioada prelungita de timp" - perioada interpretata ca minim 6 luni.

Totusi, regula invocata sugereaza ca dobanda optima a trecut peste 0, indicand ca nivelul actual nu mai este cel optim.

Cresterea dobanzii de referinta este unul dintre cei mai relevanti indicatori pentru situatia economica din Statele Unite, o astfel de crestere avand impact pozitiv asupra sentimentului investitorilor in economica americana si, drept efect, in economia globala.

Cresterea dobanzii ar echivala cu o crestere a increderii in economie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica, # monetara, # sua , #stiri Ben Bernanke