"Nu pretul aurului urca, ci principalele valute se depreciaza"

Joi, 25 August 2011, ora 12:53
2454 citiri
"Nu pretul aurului urca, ci principalele valute se depreciaza"

Masurile luate de Banca Nationala a Elvetiei (SNB) pentru a tempera din ascensiunea aproape necontrolata a francului elvetian au avut un efect secundar pe cat de asteptat, pe atat de profitabil pentru cei care au mizat pe aur. Pe masura ce francul se deprecia, interesul investitorilor pentru aur crestea direct proportional, determinand ca metalul pretios sa inregistreze cotatii aproape record.

Analistii citati de Reuters sustin ca pretul aurului ar putea depasi in curand 2000 de dolari/unice si sunt voci care mizeaza chiar pe o evolutie si mai spectaculoasa, de pana la 3000 de dolari/uncie, pana la sfarsitul anului.

Francul a coborat rapid de la cotatiile record obtinute, dupa ce masurile adoptate de banca centrala a Elvetiei au fost implementate. Institutia bancara practic a inundat piata cu un surplus de lichiditate si a vandut valuta prin swap-uri, pentru a diminua avansul monedei elvetiene.

Din 10 august, francul s-a depreciat. Drept urmare, tendinta s-a inversat, dupa ce in ultimele luni, francul elevetian domina cursul valutar. Acum, aurul inregistreaza valori record.

„In timp ce pretul aurului raportat la euro, lira sterlina si dolar a crescut, raportul aur/franc elvetian a ramas constant, ceea ce ne arata ca francul elvetian este vazut ca o alternativa la aur”, spune Stephen Gallo, seful departamentului de analiza a pietelor din cadrul Schneider Foreign Exchange din Londra.

Pretul aurului exprimat in franci a crescut cu aproape 20% de la anuntul bancii centrale elvetiene, doborand un record nemainregistrat din iunie 2010, respectiv 1500 de franci/uncie.

Cum investitorii erau preocupati de situatia economia a SUA si de efectele acesteia asupra dolarului, masurile SNB au eliminat francul din postura de moneda sigura, determinandu-i sa caute „refugiu” in aur.

„Avand in vedere ca elvetienii chiar au de gand sa mai injecteze lichiditati in piata, aurul are o anumuita atractie”, sustine David Jollie, un analist din cadrul Mitsui Precious Metals.

Maurice Pomery, analist la Strategic Alpha, considera ca acum, SNB a inchis „supapa de siguranta” si ca aurul ar putea depasi curand pragul psihologic de 2000 de dolari pe uncie, cel mai probabil in maxim doua saptamani, in timp ce argintul va castiga, de asemenea, teren.

Analistii citati de Reuters mai spun ca interesul pentru aur este amplificat de faptul ca masurile Bancii Nationale a Elvetiei au determinat ca depozitele pe termen scurt si ratele bancare sa urmeze o tendinta negativa.

„Daca ai un randament negativ nominal pe certificatele de stat si un randament zero pe aur, atunci metalul pretios devine chiar si mai atractiv”, mai adauga Merath.

Odata vazut ca un refugiu la slabiciunea dolarului, aurul este, acum, perceput din ce in ce mai mult ca o alternativa mai sigura la orice fel de moneda de „hartie”, mai ales in contextul in care bancile centrale incearca sa isi pastreze monedele slabe prin relaxare cantitativa sau chiar prin intervenii directe, numite de unii analisti „razboaie valutare”.

Interventia bancii centrale in pietele monetare are, in general, un efect semnificativ asupra preturilor la aur. Pretul aurului exprimat in yeni japonezi a crescut cu 9%, pana la un tarif record de 140.000 yeni (1,836 dolari)  pe uncie, in saptamana in care

Banca Nationala a Japoniei a intervenit pentru a stopa cresterea  cursului valutar.

Pretul aurului exprimat in marea majoritate a monedelor importante (dolarul american, yen, euro si lira sterlina) a doborat record dupa record, in ultimele saptamani. Acelasi lucru s-a intamplat si cu valutele principale ale marfurilor, cum ar fi randul Africii de Sud sau dolarii canaedieni, australieni sau din Noua Zeelanda.

Devalorizarea principalelor monede nu poate fi vazuta in ratele valutare, (cu exceptia celor inregistrate de curand, ca urmare a „luptei” impotriva francului elvetian) pentru ca toate monedele au pierdut din valoare, dar poate fi indentificata in valoarea lor fata de aur.

Simon Derrick, strateg valutar in cadrul Bank of New York Mellon, sustine ca ascensiunea aurului, inceputa anul acesta, coincide cu relaxarea cantitativa prevazuta in programul Bancii Japoniei.

„Nu pretul aurului urca, ci principalele valute se depreciaza”, sustine Simon Derrick.

Pretul aurului a continuat joi sa scada puternic si a pierdut 180 de dolari in ultimele doua sedinte, dupa ce a atins marti un nou record istoric de peste 1.911 dolari pe uncie, pe fondul optimismului investitorilor privind discursul de vineri al sefului bancii centrale a SUA, transmite Reuters.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, se va adresa vineri mai multor sefi de banci centrale invitati la conferinta organizata anual de banca centrala americana la Jackson Hole, Wyoming.

Discursul de anul trecut de la acest eveniment a pregatit terenul pentru programul "QE2" de lichiditate si stimulare a economiei, prin care Fed a cumparat obligatiuni de 600 miliarde de dolari de pe piata secundara.

#aur, #aur investitie, #aur pret record, #pret aur , #stiri Ben Bernanke