Inflatia in SUA - astazi pe radarul pietelor globale

Joi, 15 Noiembrie 2007, ora 13:44
997 citiri
Inflatia in SUA - astazi pe radarul pietelor globale

Cele mai importante date economice ale zilei vin din SUA: la ora 15:30 preturile la nivelul consumatorilor (octombrie), si la ora 19:00 estimarea conditiilor generale de afaceri compilata de Rezervele Federale din Philadelphia (noiembrie).

Produsul intern brut al zonei euro a crescut in trimestrul al 3-lea in linia asteptarilor, 0.7% fata de trimestrul al 2-lea, si 2.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Preturile la nivelul consumatorilor au crescut in octombrie cu 0.5% fata de septembrie, si cu 2.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Preturile la nivelul consumatorilor in Germania au avut in octombrie o rata de crestere de 0.2% fata de luna septembrie, si de 2.4% fata de aceeasi perioada a anului trecut - ambele cifre sosind in linia asteptarilor.

Vanzarile cu amanuntul in SUA au crescut in octombrie conform consensului, insa rata de crestere s-a moderat vizavi de luna septembrie. Preturile la nivelul producatorilor au cunoscut o majorare modesta luna trecuta vizavi de septembrie, insa fata de aceeasi perioada a anului trecut cifrele sunt deja cele mai mari din ultimii 2 ani.

Guvernatorul Rezervelor Federale, Ben Bernanke, a declarat ieri ca banca centrala americana va adopta noi moduri de a comunica - crescand frecventa si orizontul de timp ale prognozelor fundamentale, fara sa includa insa precizarea unui target de inflatie.
Indicele american de actiuni Dow Jones Industrial Average a inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu o pierdere de 76.08 puncte, pana la 13231.01. Pietele asiatice de actiuni inregistrau azi dimineata scaderi marginale.

Productia industriala a Chinei a crescut in octombrie cu 17.9% fata de aceeasi perioada a anului trecut - rata de crestere fiind usor inferioara asteptarilor initiale si cifrei inregistrate in septembrie (18.9%).
Vanzarile cu amanuntul in China au crescut in octombrie cu 18.1% fata de aceeasi perioada a anului trecut - cea mai notabila rata de crestere pana acum in acest an. Inflatia s-a accelerat in octombrie cu 6.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand din nou nivelul maxim al ultimei decade asa cum a fost el inregistrat in luna august. Cifra aferenta inflatiei din octombrie a venit peste asteptarile generale, dar este de asemenea superioara ratei de 6.2% notata in septembrie - teoretic presand banca centrala, al carei target de inflatie este de doar 3%, sa majoreze curand dobanda cheie pentru a 6-a oara in acest an.

In ton cu interesele americane si declaratia comuna a ultimei intalniri G7 de la Washington D.C. (19 octombrie), Banca Mondiala a recomandat Chinei sa creasca dobanzile si sa permita o apreciere mai notabila a propriei monede. Yuanul chinezesc s-a apreciat cu aproape 11% contra dolarului american de cand guvernul de la Beijing a permis in iulie 2005 relaxarea regimului valutar, insa in aceeasi perioada a pierdut net contra monedei unice europene - ceea ce sugereaza ca, excluzand din ecuatie alti factori fundamentali, vocea europeana ar trebui sa se auda inca si mai tare decat cea americana.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.