Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fed, mai sceptic in privinta economiei SUA

Fed, mai sceptic in privinta economiei SUA

Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, arevizuit estimarile privind cresterea PIB la 2,7-2,9%, de la3,1-3,3%,pentru acest an si a precizat ca anticipeazaaccelerarea activitatii economice in curand, conform Reuters.

Fed a revizuit estimarile privind cresterea PIB la 2,7-2,9% pentru acest an, de la estimarile de 3,1-3,3% inaintate in aprilie, iar pentru 2012 banca anticipeaza o crestere economica de 3,3-3,7% in SUA, usor mai atenuata fata de cifrele de 3,5-4,2% prezentate anterior.

Institutia da vina pe "factori tranzitorii" pentru incetinirea cresterii economice si accelerarea inflatiei.


Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca unele probleme s-ar putea dovedi obstacole persistente pentru cresterea economica.


"O parte din incetinire are caracter temporar, iar o alta parte ar putea dura mai mult", a declarat el intr-o conferinta de presa sustinuta la sfarsitul unei sedinte Fed de politica monetara care a durat doua zile.


Banca centrala apreciaza, intr-un comunicat, ca majorarea preturilor marfurilor si perturbarea lanturilor comerciale ca urmare a cutremurului din Japonia din luna martie au tras in jos cresterea si au accentuat inflatia, insa aceste probleme se vor disipa cu timpul.


Conform asteptarilor pietei, Fed a anuntat ca va mentine dobanzile la niveluri foarte reduse pentru o perioada indelungata, confirmand totodata ca va puen capat la finele acestei luni programului de achizitii de obligatiuni de 600 miliarde euro. Institutia a reiterat de asemenea ca va continua sa reinvesteasca platile principalului aferente creantelor pe care le detine.


Bursa de la New York a coborat usor in timpul declaratiilor lui Bernanke, iar preturile obligatiunilor guvernamentale americane au stagnat, in timp ce dolarul s-a apreciat fata de euro.


Comentariile presedintelui Fed au atins numeroase subiecte, de la criza datoriilor de stat din Grecia la marimea rezervelor de capital care ar trebui constituite de marile banci. Bernanke a admis ca perspectivele economice ale SUA depnid in parte de evenimentele din Europa.


"Daca nu se va reusi rezolvarea acelei situatii cu datoria Greciei, ar ameninta sistemul financiar european, sistemul financiar global si unitatea politica europeana. Deci, da, am discutat despre asta si este unul dintre potentialele riscuri financiare cu care ne confruntam acum", a aratat oficialul american.


Economia SUA a crescut cu 1,8% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar analistii anticipeaza un avans de 2% in trimestrul al doilea, cifre considerate prea modeste pentru a determina imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii.


Fed anticipeaza o rata a somajului de 8,6-8,9% in SUA pentru trimestrul al patrulea al acestui an, in usoara scadere de la 9,1% in luna mai. Banca centrala americana considera ca somajul ridicat va fi o problema importanta chiar si in 2013.


Institutia estimeaza o inflatie de 2,3-2,5% pentru acest an in SUA.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1012 ori