Fantoma unei noi recesiuni bantuie SUA

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 18:22
2070 citiri
Fantoma unei noi recesiuni bantuie SUA

Piata imobiliara inca infirma, somajul care se incapataneaza sa ramana la niveluri ridicate, lipsa de incredere a consumatorului si productia industriala care se dezvolta greoi ameninta economia Statelor Unite si ii determina pe oficiali sa fie tot mai pesimisti in declaratii, potrivit The Guardian.

"Nu e de mirare ca Ben Bernanke, cel mai puternic bancher central din lume, parea un om ingrijorat cu ocazia discursului semianual sustinut recent in fata Congresului Statelor Unite, in care a abordat situatia economiei americane", scrie ziarul britanic.

Cea mai importanta observatie a lui Bernanke a fost ca perspectivele economice ale Americii sunt "neobisnuit de incerte" - declaratie care, in limbajul bancilor centrale, subliniaza o ingrijorare apasatoare ca Statele Unite se indreapta catre o noua runda de recesiune.

Criticii Federal Reserve, printe care se numara si economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, avertizeaza ca e timpul ca Bernanke sa faca mai mult decat sa se arate ingrijorat.

Ei arata cu degetul lipsa creditelor bancare, disparitia a zece milioane de locuri de munca in numai trei ani, dar si muntele de locuinte intrate in prescriere de ipoteca.

Economistii avertizeaza de asemenea ca America a mai traversat o astfel de perioada, facand referire la anul 1937, cand inceputul de relansare a activitatii economice dupa Marea Depresie a anilor '30 a fost anihilat de inasprirea prematura a politicii economice si monetare.

Temerile privind o noua recesiune au fost accentuate si de schimbarea tonului Federal Reserve.

In timp ce, pana la discursul din Congres, oficialii bancii centrale pareau ca lucreaza mai degraba la determinarea momentului oportun pentru inceperea retragerii masurilor de stimulare economica, Bernanke a anuntat saptamana aceasta ca Fed are un "plan B" menit sa fie introdus tocmai daca apar semne de recesiune dubla.

Dobanzile minimale, reducerea fiscalitatii, cresterea cheltuielilor publice si bailout-urile bancilor, masuri introduse de guvernul SUA pentru a pune capat recesiunii care a inceput la sfarsitul anului 2007 si s-a incheiat in prima jumatate a lui 2009, au functionat in prima instanta, economia revenindu-si in a doua parte a anului trecut si reusind chiar o crestere economica de 1,4% in ultimul trimestru.

Totusi, cresterea economica s-a retras constant de la inceputul lui 2010, iar indicatorii sugereaza ca trendul se va pastra si in al doua jumatate a anului.

Pesimistii nu se lasa convinsi de relansarea prin investitii private trambitata pe Wall Street, aratand ca, in pofida dimensiunii uriase, fara precedent, a masurilor de stimulare, revenirea economiei a fost foarte slaba dupa standardele americane.

Intr-adevar, dupa celelalte recesiuni care au lovit SUA de-a lungul istoriei, primele faze ale relansarii au fost caracterizate in primul rand de scaderea rapida a somajului, datorata aparitiei a milioane de locuri de munca in sectorul privat.

In prezent, rata oficiala a somajului din Statele Unite se mentine la 9,5%, iar datele nu sugereaza ca situatia se va imbunatati curand, indicand mai degraba prelungirea depresiei de pe piata muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#america, #bernanke, #imobiliara, #piata, #recesiune, #somaj, #sua , #stiri Ben Bernanke