Euro ar putea creste inainte de reuniunea BCE

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 16:18
1668 citiri
Euro ar putea creste inainte de reuniunea BCE

Evolutia euro/dolar arata o stabilitate a ratei de schimb la valoarea de 1,3860, stabilitate care ar putea fi afectata pana joi dupa amiaza, cand are loc sedinta Consiliului Guvernatorilor BCE, se arata intr-un comentariu publicat miercuri in Le Figaro, precizeaza NewsIn.

Moneda unica pare sa devina o valoare de refugiu, desi aceasta tendinta este amenintata de criza datoriilor suverane.

Escaladarea tensiunilor in tarile arabe a propulsat pretul petrolului, dand motive de stres investitorilor, care se pun la adapostul valorilor de refugiu: aurul, metalul care este cautat asiduu pe piete in momentele de incertitudine, a atins un varf istoric de 1.435 de dolari uncia.

Francul elvetian, acelasi tip de investitie sigura, s-a apreciat atat fata de dolar, care valoreaza 0,9280 franci elvetieni, cat si fata de moneda europeana, care se vinde acum cu 1,2785 franci elvetieni, relateaza Le Figaro.

In ceea ce priveste dolarul, datele sunt diferite.

Moneda americana pare sa-si fi pierdut, de cateva saptamani, statutul sau de valoare de refugiu. 

Totusi, cand seful Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, declara ca economia mondiala este in pericol, dolarul reactioneaza pozitiv.

Asa s-a intamplat si marti seara, cand presedintele Fed a spus ca "o crestere continua a preturilor materiilor prime va frana cresterea economica si va afecta stabilitatea preturilor". Dupa aceasta declaratie, dolarul s-a apreciat.

In afara acestor momente, devenite exceptionale, dolarul este orientat, global, spre o tendinta descendenta. Incepand cu 24 ianuarie, data la care s-au declansat protestele din Egipt, dolarul a pierdut teren fata de toate valutele importante (in afara de dolarul neozeelandez).

Sansele ca euro sa devina moneda de rezerva sunt totusi mici, din moment ce cresterea valutei se explica prin faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) are tendinta de a majora dobanda-cheie mai rapid decat Fed, care estimeaza ca riscul de inflatie este "redus" in Statele Unite.

In Europa, preturile au crescut (+2,4% in luna februarie) iar Banca Centrala Europeana si-a fixat ca obiectiv o inflatie sub 2%.

Pentru a-si atinge telul, BCE trebuie sa opteze pentru o crestere a dobanzii de politica monetara.

Timp de 11 ore, miercuri, un euro s-a tranzactionat cu aproape 1,38 dolari, foarte aproape de maximul anual de 1,3862. Daca dobanda-cheie, mentinuta la 1% din mai 2009, nu va fi crescuta in urma sedintei de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE, acest lucru s-ar putea intampla oricum pana la vara, potrivit analistilor citati de Le Figaro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#euro, #reuniunea bce, #cursul valutar , #stiri Ben Bernanke