Economia SUA se confrunta in continuare cu probleme considerabile

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 09:31
1189 citiri
Economia SUA se confrunta in continuare cu probleme considerabile

Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve, a avertizat ca economia SUA se confrunta in continuare cu probleme semnificative si a spus ca autoritatile de politica monetara trebuie sa fie gata de actiuni decisive, ca sa protejeze locurile de munca si cresterea economica, scrie Reuters. "Politica economica a tarii noastre trebuie sa abordeze viguros riscurile majore cu care ne confruntam in ceea ce priveste stabilitatea financiara si cresterea economica", a declarat seful Fed in fata reprezentantilor Greater Austin Chamber of Commerce.


De asemenea, Bernanke a recunoscut ca "posibilitatea de a folosi o politica clasica de actiune asupra dobanzilor este evident limitata la ora actuala", relateaza AFP.


Majoritatea analistilor anticipeaza ca Fed ar putea cobori dobanda de politica monetara la 0,50%, la urmatoarea sedinta din 15-16 decembrie, si sa foloseasca asa-numite masuri 'cantitative', ca sa alimenteze lichiditatea de pe piata financiara si sa limiteze problemele economice.


Totusi, banca centrala nu este 'fara arme' si dispune de 'numeroase mijloace' de actiune, majorand lichiditatile disponibile, a mai spus Bernanke, in cadrul discursului de la Austin (Texas).


Bernanke a estimat, totodata, ca inflatia din SUA va reveni in 2009 la un nivel acceptabil pentru institutia pe care o conduce, in contextul in care mai multe voci avertizeaza cu privire la pericolul unei deflatii.


"Inflatia globala pare ca ar trebui sa se tempereze considerabil in cursul anului viitor, pana la niveluri ce sa respecte stabilitatea preturilor", a mai spus Bernanke.