Bernanke primeste aviz pozitiv pentru un nou mandat la sefia Fed

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 09:21
1533 citiri
Bernanke primeste aviz pozitiv pentru un nou mandat la sefia Fed

Comisia bancara a Senatului Statelor Unite a dat aviz pozitiv joi pentru reinnoirea mandatului lui Ben Bernanke la conducerea bancii centrale americane, Federal Reserve, acesta mai avand nevoie doar de un vot in plen, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Bernanke a primit 16 voturi pentru si sapte impotriva pentru un al doilea mandat in functia de presedinte al Federal Reserve.

Un singur senator democrat din comisie a votat impotriva reinnoirii mandatului.

"Cred ca putem sa-i atribuim domnului Bernanke un anumit merit pentru rolul sau crucial in evenimentele din toamna trecuta", a afirmat presedintele comisiei, Christopher Dodd.

"Daca el - alaturi de altii, inclusiv din aceasta comisie - nu ar fi actionat la un moment crucial pentru tara noastra, am fi avut o situatie foarte diferita si mult mai catastrofala", a completat el.

Senatorul independent de stanga Bernie Sanders, care nu face parte din comisia bancara, i-a solicitat miercuri presedintelui Barack Obama sa nu accepte un al doilea mandat al lui Bernanke.

"Voi face tot ce pot pentru ca (Bernanke) sa nu mai primeasca un madat", afirma el.

Tot miercuri, Ben Bernanke a fost ales personalitatea anului 2009 de catre revista Time, pentru modul in care a gestionat cea mai grava criza financiara dupa Marea Criza din 1929-1933.

Joi, in timpul audierilor din comisia bancara, senatorul republican Jim Bunning, ce se opune nominalizarii lui Bernanke, a ironizat distinctia primita de presedintele Fed, amintind ca printre cei ce au fost declarati "personalitatea anului" de catre Time se numara Iosif Stalin sau Adolf Hitler.

Presedintele Obama a anuntat in 25 august ca intentioneaza sa il sustina pe Bernanke pentru un nou mandat la conducerea Federal Reserve, laudand "munca sa extraordinara" pentru a face fata crizei financiare. 

#aviz, #bernake, #fed, #mandat, #sefia , #stiri Ben Bernanke