Bernanke: diminuarea bugetelor ar putea afecta recuperarea economica

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 08:07
2025 citiri
Bernanke: diminuarea bugetelor ar putea afecta recuperarea economica

Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a avertizat ca reducerea prea rapida a deficitului ar putea afecta recuperarea economica si sustine ca banca centrala va lua in considerare adoptarea unui plan de masuri care sa sustina cresterea economica si sa stimuleze infiintarea de noi locuri de munca. 

"O consolidare fiscala substantiala, pe termen scurt, ar putea aduce o presiune suplimentara la turbulentele deja existente, cu care se confrunta cresterea economica si piata muncii", a declarat Bernanke, intr-un discurs la Minneapolis, repetand mai multe puncte atinse in discursul sau de luna trecuta, din Wyoming.

Seful Fed declarase, atunci, ca institutia pe care o conduce este gata sa intervina la nevoie si ca va analiza in septembrie optiuni suplimentare de stimulare monetara.

Printre masurile pe care le-ar putea lua Fed se numara achizitia de obligatiuni de stat si extinderea valorilor titlurilor de stat, din portofoliu, pana la 1650 de miliarde de dolari.

Michael Gapen, senior economist la Barclays Capital si fost economist Fed, spune ca factorii de decizie politica vor decide, cel mai probabil, sa prelungeasca scadenta medie a obligatiunilor Fed.

La cateva ore dupa discursul lui Bernake, presedintele Barack Obama a cerut Congresului sa adopte un plan care vizeaza, pe de o parte, cresterea numarului locurilor de munca si injectarea a 447 de miliarde de dolari in economie, prin investitii in infrastructura, prin reducerea la jumatate a impozitelor pe salarii platite de angajati si de firmele mici si prin acordarea de subventii, la nivel local.

Cel mai mare important efect al investitiilor in infrastructura se va vedea anul viitor, cel mai devreme sau in 2013, cel mai sigur, este de parere un oficial al administratiei Obama, noteaza Bloomberg.

Bernanke a tinut sa precizeze, in discursul sau, ca Fed nu poate suporta singura povara unei economii si ca in niciun caz nu poate majora pretul foarte scazut al caselor, revigorand sectorul imobiliar si cu atat mai putin sa readuca 14 milioane de americani inapoi la serviciu.

"A fost foarte atent, cand si-a expus argumentele referitoare la stimulentele pe termen scurt, din cauza necesiatii obtineriii cresterii economice", a spus Robert Eisenbeis, un fost director de cercetare Fed, din Atlanta, care ocupa, acum, pozitia de economist-sef la Cumberland Advisors Inc, din Florida.

Dupa ce Bernanke i-a dezamagit pe investitori, cu discursul sau, indicele Standard & Poor 500 a scazut cu 1,1%, pana la 1,185.9, in New York. Randamentele pe 10 ani ale Trezoreriei au scazut cu 7 puncte, pana la 1,98%, potrivit Bloomberg.

Bernanke le-a spus lui Obama si Congresului ca finantele guvernului federal trebuie puse pe "o traiectorie durabila", pe termen lung, si a avertizat ca factorii de decizie nu trebuie sa "ignore fragilitatea redresarii economice", punand presiune prin austeritate fiscala pe termen scurt.

Raspunzand la intrebarile publicului, Bernanke nu a precizat cat de mult ar trebui guvernul sa reduca din cheltuieli, pentru a putea pune tara pe o linie de plutire, stabila din punct de vedere fiscal. De asemenea, nu a detaliat modul in care el crede ca SUA ar trebui sa isi reduca deficitele pe termen lung.

In ceea ce priveste inflatia, Bernanke a spus ca "sunt prea putine indicatii ca rata prea mare a inflatiei, inregistrata pana acum, a devenit "indradacinata in economie".

Discursul lui Bernannke vine in contextul in care un raport guvernamental arata ca rata somajului a ramas "blocata" la 9,1%, in august si ca angajatorii au suspendat angajarile.

"Slabiciunea pietei imobiliare si volatilitatea financiara sunt doua motive principale care explica ritmul frustrant de lent al recuperarii", a conchis Bernanke.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#bernake, #bernake buget, #bugete, #economie, #economie sua, #recuperare economica, #sua , #stiri Ben Bernanke