A gasit Bernanke solutia pentru salvarea economiei?

Luni, 22 August 2011, ora 16:15
1765 citiri
A gasit Bernanke solutia pentru salvarea economiei?

Ben Bernanke, seful Federal Reserve va sustine, vineri, un discurs in care va sublinia disponibilitatea sa de a contribui la stabilizarea economiei.

Cand se va intampla asta, ramane de vazut, scrie MarketWatch.

Ben Bernanke a studiat istoria si nu va deveni un sef al Bancii Centrale care sa permita dizolvarea pietelor si nici intrarea economiei in recesiune, este de parere Mark Gertler, profesor de economie la Universitatea din New York si co-autor al studiilor stiintifice realizate de Bernanke. 

Gertler sustine ca exista o multitudine de optiuni pentru seful Fed, inclusiv achizitionarea unui nou rand de active sau usurarea cantitativa.

La prima achizitionare de active intre decembrie 2008 si martie 2010, Fed a cumparat 1,7 trilioane de dolari, majoritatea in titluri ipotecare, iar in a doua serie, intre noiembrie si iunie, banca centrala a scos pe piata 600 de milioane de dolari in bonduri de trezorerie.

"Usurarea cantitativa este o optiune daca va fi o rasturnare semnificativa de situatie sau un stres mare pe pietele financiare", a declarat Gertler.

Bernanke ar putea face o miscare in ciuda mediului politic ostil si neintelegerilor cu oficialii bancii centrale.

Inca o achizitie de active ar putea naste controverse in randul economistilor.

"Ar fi o greseala sa dea semne ca vrea sa cumpere o noua serie de active. Rata inflatiei este in urcare si se apropie de limita superiara a tintei neoficiale propuse de banca centrala" a declarat Marvin Goodfriend, fost oficial al bancii centrale si profesor de economie la universitatea Carnegie Mellon.

Rata anuala inflatiei pe baza indicelui pretului de consum a crescut la 1,8% in iulie.

"Ne aflam intr-o perioada de nesiguranta in ceea ce priveste directia economiei. Acesta este momentul in care este nevoie sa asteptam pentru a vedea ce se intampla", a declarat Goodfriend.

Richard Fisher, presedintele bancii centrale din Dallas, s-a plans saptamana trecuta ca s-ar putea interpreta ca Fed va inlesni politica fiscala oricand se face o corectare a pietelor de capital, dar nu o va intari atunci cand piata de capital se afla pe crestere.

Gertler nu este de acord cu acest lucru si spune ca Bernanke incearca sa stabilizeze economia, nu pietele de capital.

In contextul unor piete atat de volatile, economistii de pe Wall Street sustin ca declaratiile lui Bernanke de vineri dimineata vor influenta puternic starea pietelor financiare.

#ben bernanke, #salvarea economiei, #seful fed, #sua , #stiri Ben Bernanke