Vrei castiguri mari sau profituri mici, dar sigure? Afla totul despre fondurile de investitii

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 10:06
1768 citiri
Vrei castiguri mari sau profituri mici, dar sigure? Afla totul despre fondurile de investitii

Investitia de baza in Romania este, de fapt, economisirea cu ajutorul unui depozit bancar, pentru ca romanii sunt inca reticenti la tentativa de a-si inmulti banii printr-un fond de investitii.

Fondurile monetare au oferit un randament de peste 7,5% in ultimele 12 luni, acestea fiind printre cele mai sigure investitii de pe piata. Administratorii care au "grija" de aceste fonduri investesc majoritatea banilor in certificate de depozit si depozite bancare.

Daca luam cele mai profitabile fonduri de la aceasta categorie, acestea sunt Raiffeisen Monetar si Certinvest Monetar, cu castiguri anualizate de 7,9%, si BCR Monetar, cu 7,6%.

Si fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix putem spune ca au mers bine, avand in vedere ca acestea au inregistrat castiguri apropiate de valoarea ratei de inflatie din ultimele luni.

Cel care a adus cei mai multi bani investitorilor este BCR Obligatiuni care a obtinut o profitabilitate anualizata de 8,6%. Aproape 80% din banii plasati de fond sunt in obligatiuni, pe care Certinvest Obligatiuni, fondul care-l urmeaza ca profit (8,00%), are 80% din bani impartiti in certificate de depozite, depozite bancare si obligatiuni.

Daca ne orientam spre fondurile diversificate vom vedea la categoria celor defensive ca Global Carpatica este fondul cu cele mai frumoase sume aduse investitorilor.

Profitul pe ultimele 12 luni, luand ca luna finala mai, s-a ridicat la 11,7%. Star Focus, cel de-al doilea fond de la defensive, a inregistrat o crestere de 8,9% in ultimul an. Grosul acestor fonduri este investit in depozite bancare si certificate de depozit.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#fonduri investitii, #depozit bancar, #profit fond investitii, #obligatiuni , #stiri BCR