Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UNCTAD estimeaza pentru Romania investitii straine in crestere cu 34% in 2006

UNCTAD estimeaza pentru Romania investitii straine in crestere cu 34% in 2006
Investitiile straine directe in Romania au crescut, anul trecut, cu 34,1%, la 8,6 miliarde de dolari (circa 6,8 miliarde de euro), potrivit estimarilor preliminare ale Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

UNCTAD estimeaza fluxurile de investitii straine directe pe baza datelor partiale disponibile pentru 2006. Datele sunt anualizate pornind de la cele disponibile, in cele mai multe cazuri informatiile fiind pentru prima jumatate a anului trecut, precizeaza UNCTAD.

Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru 2006 un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, fara sa includa privatizarea BCR, pentru care statul a incasat 2,2 miliarde de euro in toamna anului trecut.

Datele revizuite ale BNR pentru 2005 au indicat investitii straine directe de 5,23 miliarde euro, nivel apropiat de cel provizoriu, de 5,19 miliarde de euro.

Investitiile straine directe realizate anul trecut la nivel mondial au urcat cu 34%, la 1.200 miliarde de dolari, atingand un nivel record in statele in curs de dezvoltare, in special in Asia de Sud-Est.

O mare parte din fluxul investitional a fost reprezentata de fuziunile transfrontaliere si de achizitii, iar Statele Unite si-au recastigat pozitia de lider, in detrimentul Marii Britanii, cu investitii straine atrase in valoare de 177,3 miliarde de dolari.

Estimarile preliminare ale agentiei referitoare la investitiile straine directe sunt insa sub nivelul record de 1.400 miliarde de dolari consemnat in anul 2000.

Investitiile straine atrase anul trecut de statele in curs de dezvoltare, in valoare de 367,7 miliarde de dolari, reflecta o crestere de 10% fata de anul anterior.

In sud-estul Europei si Comunitatea Statelor Independente, investitiile straine directe au fost, anul trecut, de 62 miliarde de dolari, in crestere cu 56%.

Din aceasta suma, 28,4 miliarde de dolari reprezinta investitiile in Rusia, valoare aproape dubla fata de anul 2005.

Perspectivele investitiilor straine in Rusia sunt insa afectate de impactul introducerii unor reglementari mai stricte in domeniul resurselor naturale, precum si de disputele aparute anul trecut in legatura cu protectia mediului si costurile de extractie.

In Asia de Sud-Est, investitiile straine directe au atins nivelul record de 186,7 miliarde de dolari, in crestere cu 13,1% fata de anul 2005.

China a atras investitii de 70 de miliarde de dolari, urmata de Hong Kong, cu 41,4 miliarde de dolari, Singapore, cu 31,9 miliarde de dolari si India, cu 9,5 miliarde de dolari. Statele din Africa au consemnat investitii de 38,8 miliarde de dolari, depasind nivelul record de 30,7 miliarde dolari atins in 2005. In schimb, investitiile straine au scazut cu 4,5% in America Latina si Caraibe, la 99 miliarde de dolari.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 738 ori