Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Societatile de asigurari platesc sume uriase in locul creditorilor

Societatile de asigurari platesc sume uriase in locul creditorilor

Cresterea spectaculoasa a creditelor de consum de la sfarsitul anului trecut a atras dupa sine si numerosi restantieri, cei care s-au intins mai mult decat le permitea plapuma si au constatat acum ca nu-si mai pot achita ratele la imprumuturi.Statisticile arata o crestere, pe primele sase luni, cu 50 la suta a creditelor restante acordate populatiei, dublu fata de cresterea imprumuturilor acordate populatiei in aceeasi perioada. Restantele la creditele in lei pe termen mediu s-au dublat pe primul semestru al anului, provocand daune din ce in ce mai mari companiilor de asigurari.

Si aceasta pentru ca bancile au polite de asigurare pentru acoperirea riscului de credit, pentru a se proteja de rau-platnici. Ca urmare, companiile de asigurari au raportat, pentru prima jumatate a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, majorari de pana la 5,5 ori ale daunelor platite, din cauza celor care nu-si achita creditele.

Ulterior, asiguratorii au grija sa-si recupereze, la randul lor, aceste sume. Una dintre societatile de asigurari care este puternic implicata pe acest segment este Asiban.

"Incasarile din prime de asigurari de credite si garantii in prima jumatate a acestui an au fost cu 366 la suta mai mari decat in aceeasi perioada din anul trecut.

Daunele platite ca urmare a asigurarilor de credite si garantii in prima jumatate a acestui an au fost mai mari de 3,8 ori fata de daunele platite in aceeasi perioada din 2003", ne-a declarat Ioan Iacob, director la Directia asigurari bancare din Asiban, companie pentru care acest tip de polite reprezinta 20 la suta din portofoliul de asigurari generale ale societatii.

De asemenea, daunele platite de Asirom pentru acest tip de polite au crescut de aproximativ 5,5 ori in primul semestru, fata de primul semestru din 2003.

"Din totalul despagubirilor acordate in perioada ianuarie-iunie a.c., 88,5 la suta o reprezinta dauna aferenta unui singur contract de asigurare, despagubire care s-a recuperat pana la sfarsitul lunii septembrie in proportie de aproximativ 50 la suta", ne-au spus reprezentantii Biroului de presa al Asirom, societate pentru care portofoliul de asigurari de credite reprezinta doar circa 1,5 la suta din totalul asigurarilor generale.

La randul lor, reprezentantii BCR Asigurari, societate pentru care asigurarile de credite reprezentau, la jumatatea anului, 35 la suta din totalul portofoliului, spun ca rata daunei la acest risc este de 60 la suta, dar societatea si-a luat toate masurile de precautie.

"BCR Asigurari dispune de un serios tratat de reasigurare pentru acest risc, incheiat cu un reasigurator de clasa AA", ne-au precizat surse din servicului de marketing al BCR Asigurari.

Insa cele mai mari batai de cap sunt provocate asiguratorilor de catre "intreprinzatorii" de etnie roma. "Societatile de asigurare ii actioneaza in judecata pe datornici. Majoritatea datornicilor sunt cei care inca de la inceput nu intentionau sa restituie creditele.

Multi dintre acestia sunt cetateni romi, care au instrainat deja bunurile, iar asiguratorii nu au mai avut de la cine sa-si recupereze banii, dupa ce au platit polita de asigurare bancii prejudiciate", ne-a declarat Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Pentru a nu ramane totusi cu paguba, din ce in ce mai multi asiguratori recurg la serviciile firmelor specializate in recuperarea creantelor, piata care ia tot mai multa amploare.

"Cererea din partea bancilor si companiilor care asigura creditele catre populatie a crescut major in acest an, multe dintre companiile de asigurari avand mari probleme cu cresterea default-urilor (intarzierilor la plata - n.n).

Recuperarea pe caz dureaza pana la trei luni in faza amiabila (telefoane, dus la usa datornicului - n.red) si pana la maximum un an si jumatate pentru faza juridica", ne-a explicat Cristian Ionescu, director general Coface Intercredit, firma specializata in recuperarea de creante.

Sursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 961 ori