Seful BCR: Implementarea OUG 50 ne-a costat trei milioane de euro in T3

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 15:00
1249 citiri
Seful BCR: Implementarea OUG 50 ne-a costat trei milioane de euro in T3

Implementarea prevederilor ordonantei privind creditele consumatorilor a costat BCR trei milioane de euro in trimestrul al treilea, a declarat, vineri, presedintele executiv al institutiei, Dominic Bruynseels, potrivit Mediafax.

El a reiterat ca unul dintre motivele pentru scaderea veniturilor din comisioane in trimestrul al treilea este reducerea comisionului de rambursare anticipata pentru toate contractele de creditare in derulare.

"BNR a facut o analiza a impactului OUG 50 si valoarea ar fi de peste 500 milioane de euro. BCR are 25% din sistem, deci poti lucra cu cifrele singur. Impactul este considerabil", a raspuns Bruynseels, la o intrebare legata de impactul total al implementarii OUG 50 asupra BCR.

El a explicat ca cel mai mare impact din implementarea OUG 50 este determinat de prevederile privind marja si aplicarea la contractele in derulare.

"Daca oamenii au semnat contractele cu noi, inseamna ca ambele parti am fost de acord. Ce am facut deja este ca am modificat contractele pentru reducerea comisionului de rambursare anticipata si daca vor sa-si schimbe creditele pot sa o faca la costuri mai mici. Asta era in directiva europeana si in OUG 50 si asta am facut", a continuat seful BCR.

El a explicat ca OUG 50 afecteaza rata de adecvare a capitalului bancilor, ceea ce ulterior are o influenta negativa asupra capacitatii de creditare.

"Bancile-mama au capitalizat sucursalele din Romania in acest an cu 460 milioane de euro. Daca OUG 50 se implementeaza in forma actuala, atunci ar trebui sa existe noi capitalizari", a spus Bruynseels.

El a mentionat ca s-a observat o crestere a cererilor de refinantare de credite, dar eventualele beneficii rezultate din asta nu va compensa costurile inregistrate.

Venitul net din taxe si comisioane al BCR s-a redus cu 3,6% in primele noua luni, la 647,8 milioane de lei, declin usor accelerat fata de cel din primul semestru, de 2,9%.

Rata de adecvare a capitalului grupului BCR era la finele lunii septembrie de aproximativ 12,6% potrivit standardelor romanesti de contabilitate, RAS, si de circa 15% potrivit IFRS consolidat.

 

#50, #bcr, #comision, #credite, #oug, #rambursare , #stiri BCR